Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 najneobičnijih srca u životinjskom carstvu

Ukoliko ste mislili da srca svih životinja liče na ljudsko srce, prevarili ste se. U svetu životinja ima primera koji se mogu, u najmanju ruku, nazvati neobičnima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ljudsko srce kuca, u proseku, 72 puta u minutu, srce mrmota u hibernaciji kuca samo 5 puta, dok srce kolibrija tokom leta zakuca čak 1.260 otkucaja u minutu.

Povezane vesti

Težina ljudskog srca iznosi 0,3 kilograma, dok je srce žirafe teško 12 kilograma - ­neophodno je da srce bude dovoljno jako kako bi ispumpalo krv kroz veoma dugačak žirafin vrat. Evo još nekih stvorenja sa neobičnim srcima.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bufo_periglenes2.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Žablje srce

Sisari i ptice imaju srce koje čine četiri komore, dok srce žaba ima samo tri: dve pretkomore i komoru, kaže Danijel Mulkahi, saradnik u istraživanju zoologije kičmenjaka, specijalizovan za vodozemce na Institutu "Smitsonijan" u Vašingtonu.

Uopšteno, srce prima deoksidiranu krv iz organizma, šalje je u pluća da bi se snabdela kiseonikom i potom je ispumpava kroz celo telo kako bi dopremila kiseonik i u ostale organe. Kod ljudi, čije se srce sastoji iz četiri komore, deoksidirana i oksidirana krv nalaze se u različitim komorama. Međutim, kod žaba mišićni greben trabeculae u jednoj komori deli oksidiranu od deoksidirane krvi.

Povezane vesti

Žabe ne dobijaju kiseonik samo iz pluća, već i pomoću svoje kože. Tako deoksidirana krv stiže u desnu pretkomoru, potom u komoru, pa u pluća gde dobija kisonik i putem kože. Oksidirana krv se vraća u srce kroz levu pretkomoru, pa u komoru i, na kraju, stiže do glavnih organa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka