Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vratio nam se beloglavi sup iz Izraela

Beloglavi sup pod imenom Hadži Jovan doleteo je kući nakon petogodišnjeg boravka u Izraelu.

  Izvor: Foto: Fonet

Ova ptica je u Izrale otišla iste godine kada se izlegla, tj. krajem 2011. Ona je 36. jedinka iz grupe "izraelsko-srpskih" supova što je dokaz neverovatne važnosti ovih lešinara na samo za prostor Balkana, već i za čitav Bliski istok.

Pogledajte i: Sve bogatija kolonija beloglavnih supova u klisuri reke Trešnjice

Kako navodi dr Saša Marinković, iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", u intervjuu za Politiku: "Hadži Jovan je boravio u nacionalnom parku Gmala udaljenom 1.815 kilometara od Uvca. Za njega se zainteresovao kolega Ido Šaked koji je kretanje Hadži Jovana zabeležio preko 40 puta tokom boravka u Gmali. Sup je iz Gmale nestao krajem 2012. godine i Ido je pomislio da se vratio kući ili da je negde stradao, pa se raspitivao da li ga je neko zabeležio u Srbiji."

Saznajte i: Kikindske sove na britanskoj televiziji

Krajem 2013. godine Jovan je ponovo uočen u Nacionalnom parku Gmala, što ga je učinilo najpoznatijim srpskim supom u Izraelu, jer su zaposleni pomislili da će ova ptica biti prvi sup iz Srbije koji je odlučio da se gnezdi kod njih.

Pročitajte i: Vojvođansko selo Taraš proglašeno za Evropsko selo roda 2015.

"Početkom septembra prošle godine Hadži Jovan se ponovo izgubio iz Gmale, pa nas je Ido zamolio da mu javimo da li se možda vratio kući bezbedno. Ovog supa 'lutalicu' na našim prostorima prvi je 11. januara ove godine, ugledao Brano Rudić iz Požege, saradnik Fondacije za zaštitu i fotografisao ga. Ta fotografija je odmah otišla u Izrael do Jovanovog brižnog prijatelja Ide," objašnjava Marinković.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka