Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon 100 godina uočena retka lisica u Nacionalnom parku Josemiti

Biolozi koji proučavaju divlje životinje imaju razlog za slavlje - kamere postavljene u severnom delu Nacionalnog parka Joesmiti snimile su retku vrstu lisice.

  Izvor: Foto: Motion Detection Camera / Yosemite National Park

Crvena lisica Sijera Nevade uočena je 13. decembra 2014. godine i 4. januara 2015. godine u zabačenom delu parka i to prvi put u Josemitiju od 1916. godine.

Saznajte i: Stanovnici Londona angažuju snajperiste da oslobode grad lisica

"Veoma smo uzbuđeni, jer ako pogledate podtvrđene dokaze u parku, imali smo razloga da verujemo da su ove lisice iščezle. Potvrda o postojanju crvene lisice u širokom planinskom području Josemitija pruža priliku da se udružimo u istraživanju koje bi doprinelo zaštiti ove ugrožene životinje", rekla je Sara Stok, biološkinja Servisa za nacionalne parkove.

Ubijane radi krzna

Crvene lisice Sijera nevade su jedne od retkih sisara u Severnoj Americi. Domaće lisice, poznate i kao Vulpes vulpes necator, vole visoke planinske predele i nekata su se mogle naći u izobilju širom Sijere. Međutim, njihov izgled, toplo krzno i čupavi repovi podsticali su žudnju kod modnih kreatora i proizvođača kaputa u XIX i ranom XX veku, što je dovelo do opšteg lova na njih.

Pogledajte i: Jazavac i lisica

Još više je odmoglo mišljenje da su svi predatori štetočine, koje je vladalo u to vreme i da su bili ubijani čim se uoče - čak i od strane onih koji nisu marili za njihovo krzno. Genetičari veruju da sada postoji manje od 50 crvenih lisica Sijera Nevade u Kaliforniji. Agencija za ribu i divlje životinje Sjedinjenih Američkih Država treba da donese odluku ove godine o tome da li će ove lisice svrstati pod Akt o ugroženim vrstama SAD-a.

Vidite i: Zaštita od snežne oluje

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka