Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Kada je rođeno sujeverje koje se tiče crnih mačaka? Pročitajte priču o tome kako su ove životinje od obožavanih i paženih bića postale simbol zla.

Izvor: Foto: Profimedia

Crne mačke nisu oduvek bile na udaru sujeverja, niti su čak smatrane vesnicima nesreće.

Zablude u koje verujete: Veštice iz Salema

Zapravo, u ranom dobu Egipta čak u 3000-im pre naše ere, mačke su smatrane "zvezdama" životinjskog carstva i bile su veoma poštovane - ubijanje mačke kažnjavalo se smrću! Sve do srednjovekovne Evrope, reputacija svih mačaka, a posebno crnih krenula je nizbrdo, pošto su bile povezivane sa vešticama. Histerija o vešticama koje čaraju crnom magijom je snažno pogodila Evropu, a ulične mačke su često negovale i hranile siromašne stare dame, koje su kasnije optuživane za veštičarenje.

Rađanje mita

Njihove mačje saputnice, od kojih su neke bile crne, smatrane su krivim za veštičarenje. Verovanje je postalo naročito popularno kada je jedna priča o ocu i sinu iz Linkolnšira 1560-ih počela da se širi munjevitom brzinom. Njih dvojica su navodno putovala jedne noći, kada im je crna mačka prešla put i zauzela puzeći položaj. Oni su potom dohvatili kamenje i gađali je sve dok bespomoćna i povređena životinja nije pobegla u kuću jedne žene, za koju se tada sumnjalo da je veštica. Sledećeg dana, otac i sin su naišli na istu ženu i primetili da hramlje i da je puna modrica, što nikako nije moglo biti slučajno. Od tog dana u Linkolnširu se verovalo da veštice noću pretvaraju u crne mačke kako bi se neopaženo šunjale ulicama.

Otkrijte i: Zašto je tako teško uloviti muvu?

Ovo je postalo jedno od ključnih verovanja u lovu na veštice u američkom Salemu. Čak i danas, tokom proslave Noći veštica su veštice i crne mačke često udruženi motivi, uprkos početnim religioznim uverenjima praznika. Tako je životinja kojoj se čovečanstvo nekada divilo, postala simbol zlog znamenja u mnogim delovima sveta.

Saznajte i: Da li se pun mesec igra sa stanovnicima Zemlje?

Ipak, u nekim kulturama, crnoj mački se još uvek dive i ona predstavlja simbol sreće. Škoti veruju da dolazak crne mačke pred kuću znači prosperitet, dok su pirati u XIX veka verovali da je loše ukoliko se mačka kreće ka vama, ali da je dobro ukoliko ide od vas. 

Najnovije

Priroda

Nauka