Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je mleko belo?

Mleko sadrži oko 87 odsto vode i 13 odsto čvrste materije poput masnoće i raznih proteina.

  Izvor: Foto: Profimedia

Glavni među proteinima se ponekad naziva kazein, čija četiri tipa sačinjavaju oko 80 odsto proteina u mleku. Molekuli proteina kazein su obično donekle ravnomerno povezani duž mleka i imaju sferičan oblik, prečnika od samo nekoliko mikrometara. Razlog zbog kojeg su obično donekle ravnometno povezani u tečnosti leži u kapa-kazein molekulima koji imaju negativan električni naboj, tako da odbijaju jedni druge.

Otkrijte i: Kako bez frižidera sačuvati mleko da se ne pokvari?

Beli objekti u prirodi se javljaju kada postoji neki nivo svetlosne difuzije i nijedan deo vidljivog spektra ne bude odbijen više od bilo kojeg drugog dela tog svetlosnog spektra. Kao što možete da zaključite, ovi kazein proteini i neke masti u mleku razbacuju i odbijaju svetlost jednako kroz vizuelni spektar. Zbog toga mleko deluje neprozirno i belo našim očima. Bez masnoća, kazein nešto više odbija plavu talasnu dužinu, nego crvenu. Zato nešto poput mleka bez masnoće može delovati plavlje u odnosu na inače belo mleko.

Saznajte i: Otkad ljudi piju mleko drugih sisara?

Mleko takođe sadrži riboflavin, koji mleku daje nešto zeleniju nijansu, ukoliko je koncentracija dovoljno velika, kao na primer u određenim tipovima obranog mleka ili surutki. Još jedna nijansa koju redovno možete videti u mleku je žuta. Kada je vidite, znajte da je to rezultat male količine karotena prisutne u mleku.

Pročitajte i: Mlečna misterija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka