Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte žabe: 5 zanimljivih činjenica o ovim neobičnim životinjama

Jeste li znali da ne dolaze baš sve žabe na svet kao punoglavci, daleko od svojih majki, ili da su one nekad korišćene kao pouzdan test za utvrđivanje trudnoće?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dopadale nam se ili ne, većina ljudi ima stav o žabama - smatramo ih ljupkim ili ljigavim stvorenjima, želimo da ih zaštitimo ili izbegnemo... Pored toga što je teško ignorisati ih, žabe se izdvajaju od ostalog životinjskog sveta i po nekim zanimljivim naučnim činjenicama koje su malo poznate. 

Saznajte i: Kako žablji jezik podiže veliki plen?

Gutanje očima

Možda ste nekad čuli da neko ima "gladne oči", što bi se za žabe i bukvalno moglo reći. Naime, mnogi pripadnici ove vrste upotrebljavaju očne jabučice za gutanje.

"Kada im se plen nađe u usnoj duplji, neke od njih guraju očne jabučice nadole kako bi ga pritisle niz grlo", objašnjava Kristofer Reksvorti, herpetolog u američkom Prirodnjačkom muzeju.

Ne dolaze sve na svet daleko od majke

Većina žaba izleže se iz jaja, ali ima i vrsta (poput afričke Nectophrynoides) koje same ženke rađaju - jajašca se zadržavaju u majčinom jajovodu, gde se razvijaju, a potom dolaze na svet ne kao punoglavci već kao formirane jedinke - samo manje.

Pogledajte i: Klanica zmija, kuća strave u Indoneziji

Rađanje kroz usta

Postojale su i vrste (iz roda Rheobatrachus) koje uobičajeno polažu jajašca, mužjak ih potom oplodi, a onda se proces odvija nešto drugačije nego što je inače slučaj.

Naime, ženka guta oplođene jajne ćelije, a njen digestivni trakt blokira prolaz enzimima, pa se jajašca nesmetano razvijaju u mladunce. Trudnoća se završava tako što ženka rađa mladunčad - kroz usta.

Nažalost, jedine dve vrste koje su tako dobijale mlade izumrle su sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

Džinovske žabe

Najveća žaba na svetu živi u zapadnoj Africi, a može da poraste do 38 centimetara i da teži i do 3,2 kilograma.

Otkrijte i: Kakav uticaj ima zmijski otrov na ljudsku krv? (VIDEO)

Žabe kao test za utvrđivanje trudnoće

Sredinom prošlog veka, žabe su se neretko upotrbljavale kao veoma pouzdan način da žene otkriju jesu li u drugom stanju.

Naime, hormoni u urinu trudnice stimulišu ženku određene vrste žabe da izbacuje jajašca, a više o tome čitajte OVDE.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka