Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće li dronovi spasti ugrožene vrste

U međunarodnoj borbi protiv krivolova, oči na nebu bi mogle da naprave ključnu razliku.

  Izvor: Foto: Profimedia

Bespilotni dronovi, slika i prilika savremenog ratovanja su postali oruđe za moderno očuvanje i mogu zaustaviti lovokradice pre nego što nanesu štetu. Međutim, dronovi su skupi i veoma teški za upravljanje, što ih čini nedostižnim za mnoge čuvare parkova.

Saznajtesve o dronovima.

Zbog toga je organizovano međunarodno takmičenje pod nazivom "Izazov za pravljenje bespilotne letelice za očuvanje divljih životinja", koje je otvoreno do idućeg proleća. Za sada 137 timova sastavljenih od studenata, hobista i inženjera iz 29 zemalja sveta osmišljava i konstruiše priuštive dronove kojima je lako upravljati za rendžere u južnoafričkom Nacionalnom parku Kruger.

Cilj: Bespilotna letelica koja može da skenira Kruger u potrazi za lovokradicama i mapiranje ruta za rendžere kako bi onesposobili krijumčare.

Predstavljamo vam pet načina na koji dronovi mogu da se koriste u prvim redovima borbe za očuvanje životinjske raznolikosti širom sveta.

Pogledajte i:Ovaj dron je naoružan nečim nesvakidašnjim (VIDEO)

1. Borba protiv kriminala vezanog za divlji svet

Dronovi već služe policajcima za životinje, koji čiste Keniju i Nepal od lovokradica. Sa grantom od 5 miliona dolara koje je dao Gugl, Svetska fondacija za prirodu (WWF) pokrenula je vazdušno nadgledanje zabačenih područja u Africi i Aziji, gde su ugrožene vrste poput slonova i nosoroga najranjivije od nelegalne trgovine.

2. Približavanje

Približavajući se životinjama bliže nego što ljudi mogu, dronovi snimaju intimnije fotografije i prikupljaju podatke. U rukama načunika Nacionalne okeanske i atmosferske administracije i Vankuver akvarijuma, dron heksakopter (letelica sa šest rotora na daljinsko upravljanje) nedavno je letela 30 metara iznad jata kitova ubica nedaleko od Britanske Kolumbije u Kanadi. Pomoću slika koje je načinio dron, naučnici su dobili bolji uvid u to koji kitovi ubice su pothranjeni, koji su trudni, a koji će najverovatnije umreti.

Pogledajte i:Kako dronovi posmatraju kitove bez uznemiravanja? (VIDEO)

3. Brojanje populacija

Posedovanje informacija o tačnom broju jedinki u populaciji ne govori čuvarima samo koliko hrane i staništa je potrebno za određene vrste, već i koliko su one ugrožene.

U Koloradu, američka Geološka služba i Služba za ribu i divlje životinje koriste RavenA - letelicu koja je nekada bila korišćena na ratištu, pa je zamenjena elegantnijim borbenim dronovima - za evidenciju kanadskih ždralova.

"To je bezbednija alternativa letelicama sa tvrdim krilima koje smo koristili od 1950-ih. Kada se gnezde noću, ždralove ne uzmenirava Raven koji leti iznad. Ne beže i ne sudaraju se usred vazduha po mraku.", rekla je biološkinja Lini Hanson koja upravlja dronom.

4. Šira slika

Da bi razumeli kako klimatske promene i industrijski razvoj utiču na životinjski svet, ekolozima je potrebna ptičija perspektiva. Dobitnik National Geographic granta Džefri Kerbi koristi dronove za mapiranje staništa karibua na zapadu Grenlanda, prateći promene u biljnom pokrivaču i morskom ledu.

Osmišljeni samo za očuvanje, jeftini, ekološki dronovi nadletali su sever Sumatre u Indoneziji gde je potražnja palminog ulja uništila prirodno staniše orangutana. Dronovi su uočili gde se narandžasti organgutani gnezde, kao i gde se krči šuma.

Pogledajte i:Korišćenje dronova u poljoprivredi (VIDEO)

"Nadgledanje staništa je veoma iscrpljujuć zadatak, koji zahteva od istraživača da provedu dane šetajući kroz šumu u potrazi za gnezdima.", rekao je ekolog Lian Pin Ko, koji je radio na Sumatri i koji je pionir u korišćenju dronova za očuvanje životinja. "Šuma za koju je obično potrebno nedelju-dve dana za istraživanje može se istražiti za samo nekoliko dana pomoću drona."

5. Obavljanje zadataka

Dronovi takođe pomažu u napornim zadacima očuvanja, koji uključuju popravku i krpljenje ograda. U 2012. godini Raven letelica skenirala je Nacionalni park Haleakala na Havajima u potrazi za rupama u ogradi parka, kao i mikonijom - travom koja šteti domaćoj havajskoj flori.

Misija nije bila toliko uspešna - jaki vetrovi su učinili da slike budu mutne. Međutim dron je spasio rendžere posla pešačenja parkom po ekstremnim temperaturama. Slike su bile dovoljno bistre da rendžeri uoče mesta koja vredi pregledati kako bi se zakrpila ograda i uklonila trava.

Saznajte i: Da li održiva proizvodnja palminog ulja može da spasi ugrožene orangutane?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka