Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

U Nepalu ubijeno više hiljada životinja

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Sledbenici hinduističke religije vitlajući mačevima u Nepalu lišili su života na hiljade životinja i ptica tokom obreda žrtvovanja prošlog petka, ignorišući poziv aktivista za prava životinja da prestanu sa onim što je opisano kao ...

Izvor: Foto: Profimedia

Više od 80 procenata Nepalaca, kojih ima oko 27 miliona, hindusi su koji, za razliku od svoje braće iz susedne Indije, redovno žrtvuju životinje kako bi umilostivili božanstva tokom festivala "Gadhimai Mela".

Saznajte i: Zašto su Farani odlučni da nastave sa tradicijom klanja kitova?

Vlasti su na ulicu izvele stotine policajaca sa zadatkom da spreče sukob između aktivista i vernika.

"To je ritual povezan sa verom ovih ljudi.", rekao je Jogendra Dulal, pomoćnik upravitelja Bara okruga, gde se nalazi hram i dodao: "Ne možemo da povredimo njihova osećanja i zabranimo ovu praksu."

Desetina hiljada ljudi prisustvovala je ceremoniji, koja se održava svake pete godine u Gandhimai hramu nedaleko od granice sa Indijom. Oko 500.000 životinja ubijeno je tokom obreda, procenjuje organizacija za životinjska prava "Humanije društvo".

Vernici veruju da im životinjska žrtva, namenjena hindu boginji moći, donosi sreću i blagostanje. Obred počinje u zoru ceremonijalnim "panča balijem" ili žrtvom pet životinja - pacova, koze, petla, svinje i goluba. Nakon toga, oko 5.000 bivola izvodi se na otvoreno i odseca im se glava mačevima i velikim zaobljenim noževima. Do nedelje, kada se završava festival, žrtvuje se na hiljade koza i kokošaka. Glave žrtvovanih životinja se potom zakopavaju u ogromnu jamu dok se kože i krzna prodaju trgovcima. 

"Nije u redu ubijati životinje u ime religije.", rekao je Utam Kafli, član orgainzacije za prava životinja u Nepalu. "Mi pokušavamo da ubedimo ljude da mogu da se mole u hramu na miran način, bez potrebe da budu okrutni prema životinjama."

Vrhovni sud Indije je nedavno zatražio od vlade da zaustavi nelegalno prebacivanje životinja u Nepal zbog ceremonije.

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka