Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kašmirski mošusni jelen ponovo viđen nakon 60 godina

U Avganistanu je nakon više od 60 godina viđena veoma zanimljiva vrsta jelena – kašmirski mošusni jelen (Moschus cupreus) iz porodice Moschidae. Ovi jeleni s očnjacima viđeni su tokom istraživanja još 2008/09. godine, a rezultati ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Tim naučnika zapazio je mužjaka (tri puta), ženku i lane, još jednu ženku (moguće je da se radi o istoj) i strvinu ženke koju su ubili krivolovci.

Prirodna teritorija vrste su Himalaji severne Indije, kašmirski region Pakistana i severni Avganistan. Ove jedinke viđene su u avganistanskoj provinciji Nuristan, na visinama većim od 3.000 metara i to prvi put nakon više od 60 godina. Tokom proleća i leta životinje se zadržavaju na strmim padinama i kamenitim terenima, daleko od ljudskih aktivnosti, ali dolaskom zime spuštaju se u niža područja i tada postaju meta lovaca.

Mošusni jeleni love se radi mesa, koje se smatra delikatesom, kao i mirisnih žlezda za koje se smatra da imaju farmaceutska svojstva. Cene tih žlezda su astronomske – na crnom tržištu prodaju se za 45.000 dolara po kilogramu. Krivolovcima su zanimljivi i njihovi očnjaci koji se nalaze samo kod mužjaka, a služe im u borbama za vreme parenja.

Pretnja vrsti je širenje ljudskih delatnosti, čime se povećava gubitak i fragmentacija staništa. Vrsta živi na planinskim područjima, u belogoričnim šumama, ali zbog ljudskog uticaja od 1970-ih izgubljeno je i do 50 odsto površine šuma na području njihove rasprostranjenosti u Avganistanu.

Mnogi kašmirskog mošusnog jelena, uz snežnog leoparda (Panthera uncia), smatraju prirodnim blagom ove ratom razorene zemlje. Zbog nestabilnosti u političkoj sferi, koja se preliva u svakodnevni život, nevladine organizacije ne mogu pristupiti provinciji Nuristan i nadaju se kakvoj-takvoj stabilizaciji uslova kako bi bolje proučili vrstu i napravili plan zaštite za nju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka