Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnik otkrio dokaz koji potvrđuje još jednu Darvinovu teoriju

Kada je Čarls Darvin prvi put predstavio svoju revolucionarnu Teoriju evolucije, suočio se sa značajnim protivljenjem i skepticizmom ne samo naučnih, već i religijskih krugova. Iako je danas ona u potpunosti prihvaćena u naučnoj ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Da bi postigle "skok", predloženo je da su organizmi mogli da se "voze" na različitim predmetima poput delova vegetacije i santi leda, pa čak i na vetru. Iako je ideja mahom odbačena u naučnoj zajednici, novo istraživanje organizama koji žive na ostrvima ukazuje da je možda ipak bio upravu. Koristeći statističko modelovanje kako bi uporedili Darvinovu i druge teorije, otkriveni su jaki dokazi koji podržavaju Teoriju skoka.

Pokušaj da se objasni kako su određene vrste završile na posebnim geografskim lokacijama širom planete postaje komplikovan kada bliski rođaci žive na drugom kontinentu koji je razdvojen okeanom. Darvin je mislio da su neki organizmi "autostopirali" do određenih destinacija, ali su kritičari mislili da je ideja o tome da su gušteri plutali na parčićima drveta hiljadama kilometara previše nategnuta. Umesto toga, verovalo se da su organizmi  prešli preko "kopneniih mostova" kako bi kolonizovali nova područja pre nego što su se kontinenti razdvojili. Ova Teorija odvajanja je toliko dobro prihvaćena u nauci, da su modeli korišćeni za procenjivanje biogeografske istorije određenih vrsta potpuno isključili Teoriju skoka.

Međutim, postoji nekoliko dokaza koji ukazuju da se odvajanje nije kompletno rešenje. Na primer, preci nekih vrsta su evoluirali milionima godina nakon odvajanja kontinenata, što znači da je poverenje u ovu teoriju vremenom slabilo. Zbog toga je Nikolas Macke istraživač Nacionalnog instituta za matematičku i biološku sintezu uzeo na sebe da osmisli kompjuterski program koji će uporediti ove dve suprotne teorije.

Macke je ubacio postojeće podatke velikog broja organizama koji žive na Havajima i nekoliko drugih arhipelaga i Darvinova teorija je pobedila. Otkrio je da skok može statistički bolje objasniti biogeografiju proučavanih vrsta od one odvajanja.

"Konvencionalna biogeografija kaže da je odvajanje specifičnije objašnjenje od skoka zato što se odvajanje bazira na normalnom, predvidljivom procesu, dok se skok oslanja na ekstremno retke, gotovo čudesne događaje.", izjavio je Macke i dodao: "Sada je stvar obrnuta zato što se obrasci skoka javljaju češće. Čini se da je Darvin ipak bio upravu."

Macke podseća da to što je neki događaj ekstremno redak u ljudsko vreme ne znači da je isto tako redak ako se pogleda geološko vreme. Naravno, istraživanje nije odbacilo Teoriju odvajanja, ali ukazuje da su obe metode imale ulogu u oblikovanju biodiverziteta na Zemlji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka