Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napad krpelja očuvan vekovima

Parazit koji je ugrizao mrava za glavu i jahao svog domaćina do lepljive propasti pre nekoliko miliona godina, očuvan je u ćilibaru veličine dinara.

  Izvor: Foto: J. DUNLOP/MUSEUM FÜR NATURKUNDE BERLIN

Ovo je prvi fosil krpelja iz grupe čija vrsta obično napada današnje mrave, pčele i ose. Kupljena od čoveka koji je iskopao ovaj dragulj negde na Baltiku, ovo sićušno parče ćilibara je najverovatnije staro oko 44 i 49 miliona godina.

Krpelj (velika, mehurasta stvarčica u gornjem desnom uglu iznad mravlje glave) je samo jedan od 14 poznatih fosila iz grupe poznate kao Laelapidae, čiji savremeni rođaci obično žive među opalim lišćem na šumskom tlu i napadaju mrave. Oni su veoma redak fosil, jer se obično fosilizuju samo kada ih nesrećni domaćin povede na drvo i gde zajedno budu  zarobljeni u smoli.

Dalje istraživanje ovog jezivog primerka - i drugih koje možda leže neotkrivene u fiokama muzeja širom sveta, kažu naučnici - mogu pružiti više informacija o poreklu i evoluciji takvih parazita. To može biti od koristi jer jedna od bliskih rođaka te grupe je današnji parazit poznat kao varroa krpelj, parazit koji ima razoran uticaj na medonosne pčele širom sveta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka