Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japan kreće u lov na kitove radi 'istraživanja'

Japan je krenuo u sezonski lov na kitove koji žive u Tihom okeanu nedaleko od ostrva Hokaido, a u planu je ubijanje 51 kita vrste Balaenoptera acutorostrata u, kako se navodi, istraživačke svrhe. Početkom godine, Međunarodni sud ...

  Izvor: Foto: Reuters / Toru Hanai

Četiri broda su pošla na plovidbu iz lučkog grada Kuširoa prošle nedelje u godišnju kampanju lova na kitove, naveli su lokalni mediji. Flota planira da ulovi 51 kita tokom svog putovanja, koje će trajati do kraja oktobra.

Kampanja zvanično ima za cilj istraživanje sadržaja stomaka kitova, kako bi se video uticaj njihove ishrane na priobalne ribe. Meso sisara će biti prodato prodavnicama i restoranima. Ekolozi tvrde da je japansko „istraživanje” maska za komercijalni lov na kitove.

Poslednja kampanja koja je krenula iz Kuširoa je prvo istraživanje u regionu nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) zabranio lov na antarktičke kitove u martu ove godine. Sud je proglasio japanske južnookeanske napore ilegalnim, tvrdeći da istraživanje predstavlja zapravo veoma mali udeo. Pacifički prigram nije posebno pomenut u zabrani. Sud je takođe naložio Japanu da preispita „istraživački” program.

Japanska vlada koja je pro-kitolovačka planira da ponovo pokrene antarktičku kampanju. Tokio planira da podnese revidirani program sa više naučnog ugla Međunarodnoj kitolovačkoj komisiji (IWC) 15. septembra tokom generalnog zasedanja u Sloveniji.

Tokio navodno planira da smanji broj manjih kitova uhaćenih tokom kampanje i da obustavi hvatanje većih sisara poput vrste Balaenoptera physalus i grbavih kitova. Ukoliko revidirani japanski program bude odobren, antarktička kampanja može početi krajem 2015. godine.

Japanski napori će najverovatnije biti suočeni sa jakim protestima Australije i Novog Zelanda, koje naglašavaju potrebu za zaštitom ugroženih vrsta.

Kao dodatak, nedavno istraživanje koje su sproveli američki naučnici sa Univerziteta u Vermontu otkrilo je da su kitovi sposobni da podrže okeanski ekosistem.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka