Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako suše utiču na doručak?

Neki sastojci doručka će uskoro morati da poskupe. Suše koje su pogodile Kaliforniju i Brazil, već su dovele do pojave sukoba oko vode koji su predviđeni za neku dalju budućnost. Zbog ozbiljnosti i dugoročne prirode ovih suša, cene ...

 Izvor: Foto: Flickr

Ispod su navedeni primeri hrane i pića koji će poskupeti kako suše i druge prirodne katastrofe budu uticale na zalihe širom sveta.

Kafa

Gde je nestašica? U Brazilu...za sada.

Detalji: Suša u Brazilu (najvećem proizvođaču kafe na svetu) mogla bi da zbriše 10 odsto proizvodnje do 2020. goidne, što potencijalno može povećati cenu ove robe.

Prognoza za doručak: Još uvek postoje drugi regioni gde se proizvodi kafa, ali stručnjaci za klimatske promene prognoziraju da će tokom naredne decenije, toplije temperature uticati na uzgajivače kafe širom sveta, što će dovesti do nestašice kafe. Za sada, proizvodnja kafe je u porastu, ali je još uvek prerano da bi se znalo da li će ovakav trend biti održiv na duže staze.

Dodaci za omlet

Gde je nestašica? U Kaliforniji.

Detalji: Avokado, paradajz i papričice koji rastu u sunčanoj Kaliforniji u poslednje vreme dobijaju previše svetlosti, a nimalo kiše, usled čega je došlo do nestašice ovog ukusnog voća i povrća i porasta njihove cene.

Prognoza za doručak: Ukoliko ste ljubitelji baš kalifornijskog zeleniša, ishod nije najsjajniji. Kalifornijski proizvodi će biti skuplji, ali na sreću, drugi delovi sveta, poput Čilea i Meksika će dopuniti nedostatak na policama supermarketa.

Pšenica i brašno

Koga kriviti za nestašicu? Velike ravnice Sjedinjenih Američkih Država, Rusiju i Ukrajinu.

Detalji: Suša je pogodila žitnicu SAD-a četvrtu godinu za redom, terajući cene da skaču. Međutim, Amerikanci nisu jedini koji se suočavaju sa većim cenama pšenice. Kao dodatak suši, sukob između Ukrajine i Rusije (oba velika proizvođača pšenice) mogao bi da prouzrokuje još veći rast cena, kako buduće sankcije budu uticale na rusku pšenicu i nasilje koje može da prekine ukrajinsku proizvodnju.

Prognoza za doručak: Cene brašna još fluktuiraju, ali uz sve nemire (prirodne i političke) na područjima svetskih žitnica, vaš pšenični tost bi mogao da poskupi.

Mleko

Gde je nestašica? U Kaliforniji.

Detalji: Kalifornijske suše znače manje odgovarajuće trave za krave muzare, terajući farmere da je uvoze iz drugih država. To znači da će proizvodnja mlečnih proizvoda postati skuplja.

Prognoza za doručak: Cene mleka su pale ove godine od 3,74 dolara po galonu u maju to 3,65 dolara u julu. Međutim, ukupno gledano cene rastu od sredine 2009. godine, kada je mleko bilo ispod 3 dolara po galonu. Zanimljivo je da drugi mlečni proizvodi nisu tako ugroženi, jer mogu duže da stoje na policama od svežeg mleka.

Nutela

Gde je nestašica? U Turskoj.

Detalji: Glavni uzrok problema sa lešnicima, jednog od ključnih sastojaka čokoladnog "blaženstva" Nutele predstavlja mraz, a ne suša. Turska, koja proizvodi 70 odsto svetskog lešnika, bila je pogođena nezabeleženim mrazom i gradom koji je zbrisao ogroman deo zaliha. To je doprinelo da cena lešnika skoči za čitavih 60 odsto.

Prognoza za doručak: Za samu Nutelu, prognoza je odlična. Brend konzumira oko 25 odsto svetskog lešnika, ali je u julu roditeljska kompanija Ferero, objavila da je kupila jednog od najvećih proizvođača lešnika u Turskoj. I dalje će biti nešto lešnika za ostale, ali svet neće ostati potpuno bez Nutele.

Slanina i šunka

Gde je nestašica? U Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Detalji: Nezgodan virus koji je prouzrokovao ozbiljnu dijareju kod svinja ubio je između 5 i 10 odsto ovih životinja u SAD-u, zbog čega je njihova cena skočila. Virus najverovatnije neće preći na čoveka, a svinjetina je bezbedna za jelo, ali bolest je smrtonosna za prasiće.

Prognoza za doručak: Skuplji svinjski proizvodi su već tu, ali visoke cene ne sprečavaju ljubitelje slaninice da obavljaju svoj jutarnji ritual. Neke grupe predviđaju da će od jeseni doći do pada cene, kako se proizvođači budu navikli na novu realnost.

Sok od pomorandže

Gde je nestašica? U Brazilu.

Detalji: Pored suše koja utiče na kafu, Brazil ima još jedan problem. U februaru Uprava za hranu i lekove SAD-a zabranila je uvoz zamrznutog koncentrisanog soka od pomorandže iz Brazila, zato što je pronađen fungicid u proizvodu. Fungicid je bio u dovoljno malim količinama, da sok bude bezbedan za piće, ali u nedovoljno malim da se izbegne zabrana.

Prognoza za doručak: Siva. Kao dodatak nestašici iz Brazila, uzgajivači pomorandži na Floridi i drugde suočavaju se sa bolešću poznatom kao ozelenjivanje agruma, što je neke već ostavilo bez posla.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka