Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto ne možemo da odolimo čokoladnoj torti?

Nakon napornog dana na poslu, ponekad nam je teško da se odupremo čokoladnoj torti ili kugli sladoleda. Ipak, nekima to polazi za rukom, a novo istraživanje ove pojave pokazalo je kako je za takvo ponašanje kod njih zapravo zaslužna ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Naučnici već znaju zbog čega sve može slabiti snaga volje, ali se ne zna mnogo o tome zašto neki ljudi imaju više samokontrole, dok je drugi imaju daleko manje. U novom istraživanju naučnici su otkrili kako su područja u mozgu povezana s nagradama i samokontrolom bila aktivirana kad su ispitanici gledali slike primamljive hrane s visokim udelom masnoća, kao što su kolači ili hamburgeri. Istraživači su čak uspeli predvideti jačinu žudnje za takvom hranom kod ispitanika, verovatnost popuštanja toj žudnji i količinu hrane koju će pojesti nakon takvog popuštanja, a sve to samo na osnovu njihove moždane aktivnosti.

„Ljudi nisu potpuno svesni koliko takvi znakovi utiču na njihovu potrebu za hranom“, rekao je Rič Lopez, student na Univerzitetu Dartmut u Sjedinjenim Državama. Dodao je da bi ovo otkriće u budućnosti moglo pomoći lekarima koji se bave poremećajima ishrane ili judima koji generalno imaju problema s ishranom.

Lopez i njegov tim su u istraživanju koristili funkcionalnu magnetsku rezonancu kako bi merili aktivnost područja mozga povezanog s nagradama i užitkom, nazvanog nucleus accumbens, i drugog područja povezanog sa samokontrolom, koje se zove inferiorni frontalni gyrus, a svi učesnici bili su ženskog pola. Ispitanice su prvo gledale slike visokokalorične hrane dok im je snimana moždana aktivnost, a tokom narednih nedelju dana izveštavale su o svojim žudnjama za hranom i ponašanju.

Pokazalo se da su ispitanice s aktivnijim delom mozga povezanim s nagradama imale snažnije žudnje za određenom vrstom hrane, te su češće popuštale takvim žudnjama. Suprotno tome, one ispitanice koje su imale aktivniji deo mozga odgovoran za samokontrolu bile su uspešnije u odupiranju visokokaloričnoj hrani tokom nedelju dana.

Lopez kaže da bi se buduća istraživanja u tom području trebala usmeriti na to kako ljudi mogu poboljšati samokontrolu. U nekim drugim laboratorijama već se razvijaju tehnike koje bi mogle pomoći u tome. Neke od tih tehnika za koje se zasad smatra da mogu povećati samokontrolu su svesna meditacija i menjanje razmišljanja o želji za hranom u određenom trenutku.

Osim toga, u budućnosti bi se takođe moglo istražiti kako područja mozga povezana s nagradama i samokontrolom mogu predviđati druga zavisnička ponašanja, kao što je opijanje ili rizično seksualno ponašanje, kažu istraživači.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka