Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto bambus dijeta ne ubije pande?

Džinovske pande potiču od mesoždera i zadržale su sistem za varenje koji je prilagođen ishrani na bazi mesa. Kako su onda preživele hraneći se isključivo bambusom, kada bi to trebalo da ih ubije?

  Izvor: Foto: Profimedia

Novo istraživanje ukazuje da pande imaju manipulišu komplikovanim, ali preciznim rasporedom ishrane. Njihove navike deluju prosto, ali prava ishrana jedne pande uključuje različite izdanke i lišće na različitim visinama tokom različitih doba godine.

Kao pripadnici porodice medveda, džinovske pande (Ailuropoda melanoleuca) imaju digestivni sistem koji je razvijen za preradu mesa. U poređenju sa kravama i njihovim stomacima sa četiri komore, pande imaju proste stomake i kratka creva. Pande takođe nemaju nikakve gene za enzime koji razlažu celulozu, iako je nedavno istraživanje pandinog izmeta otkrilo crevnu bakteriju sličnu onima u crevima biljojeda.

Da bi videli kako pande žive od ishrane koju čine nesvarljiva vlakna i retki proteini, međunarodni tim pod vođstvom Fuven Veja iz Kineske akademije nauka postavio je radio-kragne na tri muške i tri ženske pande koje žive u Kinling planinama u Kini. Tim je potom posmatrao ove pande šest godina, obraćajući posebnu pažnju na tri hranljive materije u bambusu, koje su od suštinskog značaja za sisare koji ga jedu.

U okviru njihove planinske teritorije, drveni i streličasti bambus rastu na različitim visinama, a nove mladice niču i listaju u različitim godišnjim periodima. Podaci dobijeni praćenjem pandi otkrili su da se tokom sezone parenja, u proleće hrane mladim drvenim bambusom bogatim azotom i fosforom. Do juna, novi izdanci sadrže manje hranljivih materija, tako da pande idu u više predele kako bi se hranile mladim izdancima streličastog bambusa. Budući da mladice obe vrste imaju nizak nivo kalcijuma, pande počinju da žvaću lišće mladog streličastog bambusa bogatog kalcijumom oko sredine juna.

Ženke se spuštaju na niže visine u avgustu kako bi rodile mladunce. Da bi prikupile dovoljno kalcijuma za potrebe lučenja mleka, mame počinju da jedu lišće mladih drvenih bambusa. Iako se odrasli pare u proleće, embrion ostaje u stanju razvoja u materici, nastavljajući rast nakon što majka unese dovoljno kalcijuma.  Kada se rode, roze bebe imaju oko 90 grama, dok mladunci drugih životinja mogu težiti i četiri puta više; njihova veličina je prouzrokovana ograničenim hranljivim materijama njihovog staništa, kažu naučnici.

Da bi preživele kao biljojedi, pande su sinhronizovale svoje sezone migracije i reprodukcije sa jedinstvenim i razdvojenim nutricionim ciklusima dve vrste bambusa.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka