Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škorpije koje se možda kriju u vašoj biblioteci (VIDEO)

Ukoliko imate neke stare prašnjave knjige, moguće je da ćete naći knjiške škorpije u svojoj biblioteci. Zapravo, verovatno ćete želeti da ih imate, iako deluju zastrašujuće, zato što knjiške škorpije štite vaše stare knjige. One ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Knjiška škorpija (Pseudoscorpion) ustvari nije prava škorpija, već paukolika životinja iz klase arahnida. Često ih mešaju sa stenicama, zbog čega ih mnogi ljudi ubijaju. Knjiška škorpija je takođe veoma sitna, do 8 milimetara dužine, tako da ne može da povredi čoveka.

Ove škorpije, kao i knjiške vaši, možete naći samo na mestima gde se čuvaju stare knjige, zato što novije knjige koriste sintetički lepak, koji vaši ne mogu da jedu. One vole lepak na bazi skroba koji se nekada koristio, tako da bez njega nema knjiških vaši, a samim tim ni hrane za knjiške škorpije. Ono što takođe može biti slučaj je da imate čitavu koloniju knjiških vaši u starim knjigama, ali da nemate nijednu knjišku škorpiju koja bi ih lovila.

Zapravo, postoji nekoliko saveta ili uputstava koje možete poslušati kako biste obezbedili da vaš bibliotekarski ekosistem bude otvoren za knjiške škorpije. Kupujte stare knjige koje su najverovatnije naseljene ovim stvorenjima, kako bi se nastanile na vašim policama. Police nemojte čistiti previše temeljno, jer možete ukloniti škorpije potpuno. Ukoliko naiđete na sićušno stvorenje koje je ušuškano u vez knjige, nemojte ga ubiti, jer možda baš ono spasava vašu biblioteku, stranicu po stranicu.

Ukoliko imate neke stare prašnjave knjige, moguće je da ćete naći knjiške škorpije u svojoj biblioteci. Zapravo, verovatno ćete želeti da ih imate, iako deluju zastrašujuće, zato što knjiške škorpije štite vaše stare knjige. One se hrane knjiškim vašima koje jedu lepak koji drži vaše stare knjige u jednom komadu.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka