Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slepi miš za sat vremena pojede 600 komaraca

Većina ljudi ima formirano mišljenje o slepim miševima ili šišmišima na osnovu filmova o grofu Drakuli i pričama kako se ove životinje upliću u kosu i piju krv. Međutim, stručnjaci za slepe miševe tvrde da su oni zapravo veoma korisni ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

I ne samo za ljude, već i za šume i poljoprivredu, jer se hrane insektima koji su opasne štetočine, od kojih mnogi mogu da prenesu zarazne bolesti na ljude i domaće životinje. Važnost šišmiša leži upravo u njihovoj ishrani. Na prostoru Srbije, a i šire u regionu, oni se hrane isključivo insektima.

Još sredinom XIX veka uočena je vrednost ovih sisara, pa od tada na Zapadu postoji sistem njihove zaštite, budući da jedan šišmiš može da pojede i do 3.000 insekata za jednu noć ili oko 600 komaraca za jedan sat.

U svetu danas postoji oko 1.000 vrsta slepih miševa, čija veličina varira od onih malih poput leptira, do velikih životinja sa rasponom krila od oko dva metra. Žive po celom svetu, osim Arktika i Antarktika. Neke vrste se hrane voćem, nektarom, žabama, ribama, drugim malim sisarima, a neke čak i krvlju, ali su to uglavnom tropske vrste.

Jedna od njihovih posebnosti je zimski san ili hibernacija. Dolaskom prvih jesenjih hladnoća, kada se i brojnost insekata smanjuje neki slepi miševi migriraju u toplije krajeve, dok se drugi premeštaju u zimska skloništa, tavane i pećine, u kojima se zbijaju u kolonije i padaju u zimski san.

Druga karakteristika šišmiša je moć eholokacije koja im omogućava let noću, neverovatno manevrisanje i izbegavanje svih, pa i najmanjih prepreka, a u lovu hvatanje najsitnijih insekata. Šišmiši emituju zvučne talase visoke frekvencije, koji nastaju u njihovim grkljanima, a koji se odbijaju o različite čvrste predmete. Odbijene talase slepi miš prima preko ušiju i kože, mozak ih analizira i sisar može trenutno da odreaguje na svaku promenu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka