Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako žablji jezik podiže veliki plen?

Superbrzi jezik rogate žabe je ujedno i veoma lepljiv.

  Izvor: Foto: Fritz Rauschenbach, Corbis

Govoreći jezikom evolucije, ima smisla što žabe imaju jezik brz poput rakete, da dobiju najveći zamah za svoj trud i ujedno najveći zahvat. Ovaj mehanizam je ono što omogućava životinjama da uhvate relativno velik plen.

Rogate žabe jedu insekte, ali takođe i guštere, zmije, glodare, druge žabe i manje ptice. Da nemaju ovako lepljiv alat, te životinje bi bile preteške ili bi jednostavno izbegle opasnost uvlačenja u žablje čeljusti.

Navodeći žabe da izbacuju svoj jezik na staklene pločice (iza kojih se nalazio ukusan cvrčak), Tomas Klajntajš i Stanislav Gorb, koji istražuju funkcionalnu morfologiju i biomehaniku na Univerzitetu u Kilu, izmerili su lepljivu moć i kontaktnu površinu jezika južnoametičkih rogatih žaba (iz roda Ceratophrys).

Žablji jezici u proseku proizvode 1/15 lepljive snage koju imaju noge gekona, druge poznate "lepljive" životinje. "Međutim, u odnosu na plen, snaga lepljivosti žabljeg jezika je neverovatna - u proseku 1,4 puta veća od težine tela. Prevedeno u ljudske dimenzije, to bi bilo kao da osoba od 80 kilograma podigne osobu od 112 kila, samo pomoću svog jezika. A oni to rade u milisekundama.", rekao je Klajntajš. Uz to, jezik se podjednako dobro lepi za perje, kožu ili krzno.

Povezane vesti

Autori su otkrili i da se jezici žaba ponašaju poput lepaka osetljivih na pritisak (što je termin koji se koristi za stvari poput lepljivih traka i nalepnica).

To znači da snaga lepljenja zavisi od toga koliko snažno jezik udari u staklo, koliki prostor pokriva i kako se onda odvaja. "Velike sile su potrebne za iniciranje odvajanja, a potom niže vučne sile kako bi se kontakt prekinuo.", objašnjava Klajntajš.

Dakle najveći udar jezika u metu omogućava najjaču vučnu snagu, što znači da se kontakt skoro momentalno prekida, a to znači manje sluzi i bolje lepljenje.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka