Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto pauk "sluša" svoju mrežu?

Paukova mreža je nešto više od doma, ona je zapravo zategnuti instrument.

  Izvor: Foto: Profimedia

Paukova mreža smatra se jednim od najsavršenijih životinjskih "proizvoda". Izuzetno tanka i lagana, paukova mreža je, međutim, daleko čvršća nego što nam se to na prvi pogled čini. Insekti, koje pauk lovi pletenjem mreže, nemaju baš nikakve šanse da se "ispletu" i pobegnu iz mreže kad jednom u nju upadnu. Pauk svoju mrežu plete najčešće vertikalno, između grana, drveća i svih drugih pogodnih objekata, kako bi se insekti u letu upleli u mrežu i - u njoj ostali. Osim što je paukova mreža veoma jaka, ona je i lepljiva, što insekte dodatno onemogućava da se spasu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Pauk svoju mrežu plete od naročite izlučevine iz bradavica, tj. predivnih žlezda sa donje strane trbuha, koja, izložena vazduhu, odmah očvršćuje i postaje svojevrsno "predivo" koje pauk izuzetno vešto plete u složenu, često simetričnu i izuzetno pravilnu mrežu. Naučnici koji su ispitivali paukovu mrežu i vlakna od kojih je ona sačinjena, ustanovili su da se jačina tih vlakana može meriti sa jačinom kevlara, vrste materijala od kojeg se proizvode neprobojni pancir. Pritom, paukovo vlakno je ekološko i prirodno se razgrađuje, a najjača nit u celoj mreži jeste vertikalna nit niz koju se pauk spušta.

Međutim, pored toga što pauku pruža dom i obroke, sama mreža može da vibrira na različitim frekvencijama, koje pauku zapravo daju vitalne informacije o stanju mreže ili prisutnosti potencijalnog plena.

Niti paukove mreže, neverovatno snažne i fleksibilne, vež duže vreme fasciniraju nučnike. Većina materijala može da ima snagu, odnosno izdržljivost, ali ne i fleksibilnost i obrnuto, ali nikako oba. Godine evolucije polako su usavršavale kompoziciju niti paukove mreže kako bi stvorile materijal koji može da apsorbuje energiju, ali da ne postane previše krut.

Pauk, međutim, ne mari za visoko-tehnološke performanse svoje mreže. On mrežu pravi kako bi privukao plen ili partnerku. Ali, dok mi možemo da primetimo insekta koji se zapetljao u mrežu, pauk zbog svog ekstremno lošeg vida, ne može.

Umesto toga, oni se oslanjaju na vibraciju mreže kako bi pronašli nesrećni plen ili neke deformacije na mreži. Pauk svojim "čupkanjem" mreže šalje male talase vibracije u svakom pravcu, i može da oseti povratne vibracije na svakoj od svojih 8 nogu. 

"Oni prave ove vibracije kako bi dobili informacije", kaže Bet Mortimer, student doktorskih studija na Univerzitetu Oksford i jedan od glavnih naučnika na nedavnim istraživanjima."Zbog toga što ima 8 nogu, pauk zapravo može da "čuje" na 8 različitih strana".

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka