Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Životinje koje mogu da "nanjuše" rak

Autor Vuk Ilić
Autor Vuk Ilić

Psi, pčele i vinske mušice neke su od životinja koje doslovno mogu da nanjuše rak. Naučnici se nadaju da bi otrkivanjem načina na koji životinje dolaze do pozitivne identifikacije ove ppake bolesti, mogli da razviju „elektronski ...

 Izvor: Foto: Profimedia

Nova studija predstavljena od strane vodećeg autora Gian Luigi Taverne iz milanske bolnice Humanitas Research, pruža nam dokaze o dva psa koji neverovatnom preciznošću mogu da nanjuše rak.

Za lečenje tumora rano otkrivanje je presudno. Anomalije je najbolje otkriti pre nego što se kod pacijenta pojave simptomi, što nije uvek moguće. Neke bolesti, poput tumora jajnika i gušterače, nisu simptomatične unutar petogodišnjeg razdoblja pa je stopa preživljavanja opasno niska, a analiziranje krvi i urina u ovakvim slučajevima nisu najbolji izbor za rutinske preglede.

Neke životinje imaju naprednu mirisnu osetljivost koja im omogućava da iz daha ili uzorka urina identifikuju organske spojeve koji isparavaju, a povezani su sa pojedinim vrstama tumora. Životinje poput psa mogu da se dresiraju na određen način koji bi ukazao na prisustvo bolesti, dok neke vinske mušice mogu biti podvrgnute genetskom inženjeringu, nakon kojeg bi svetlile kad pronađu određene organske spojeve koji isparavaju.

Italijanski istraživači radili su sa dva nemačka ovčara, prethodno obučena za traženje bombi. Nakon pet meseci treninga psi su bili testirani sa 430 uzoraka urina i zadatkom identifikovanja tumora prostate. Od 430 uzoraka, 200 je došlo od pacijenata sa prethodno utvrđenim tumorom prostate, dok je 230 uzoraka predstavljalo kontrolnu grupu. Jedan od pasa mogao je da identifikuje pacijente sa tumorom prostate sa 100% tačnosti i one iz kontrolne grupe sa 98%. Drugi pas je takođe dobro obavio posao identifikujućii bolest s tačnošću od 98,6%, a kod kontrolne grupe isključivao je uzorke sa 96,4% tačnosti. Sad su potrebna daljnja istraživanja kako bi ovi nalazi bili potvrđeni, kao i uključivanje različitih vrsta treniranih pasa i različitih uzoraka.

Tagovi

Psi
Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka