Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U kom smeru vaš pas obavlja nuždu?

Čini se da psi obavljaju svoju nuždu bilo gde, u komšijskom dvorištu, u pesku ili pak na dečijem igralištu. Međutim, naučnici tvrde da to baš nije tako. Psi se zapravo poravnaju sa Zemljinim magnetnim poljem pre nego što obave posao.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Sposobnost osećanja orijentacije Zemljinog magnetnog polja otkrivena je u životinjama koje se sele iz jednog dela sveta u drugi, poput kitova, ptica i pčela. Ljudi su mislili da tu sposobnost koriste za navigaciju, ali je ovo prva studija koja je pronašla takve sposobnosti kod pasa.

Istraživači u Nemačkoj i Češkoj proveli su dve godine u prikupljanju potrebnih podakata (tj. posmatrali su 5.582 uriniranja i 1.893 defekacije). Nakon što su isključili uticaj vetra, doba dana i ugao Sunca, istraživači su otkrili da je jedini faktor koji igra ulogu u određivanju koliko i gde se psi prazne, Zemljino magnetno polje.

Pseći kompas

Kada je polje bilo stabilno, psi su radije čučali duž ose sever-jug i aktivno izbegavali istok-zapad. Sve to naravno bez uticaja povoca, hidranata ili ograda.

Naučnici ne znaju da li je 70 pasa tokom istraživanja zapravo „osetilo“ magnetni uticaj, ali svoj zaključak baziraju na činjenici da u periodu nestabilnosti u Zemljinom magnetnom polju, pod uticajem Sunčevog magnetnog polja i solarnih vetrova, psi više ne pokazuju sklonost ka osi sever-jug.

Zato sledećeg puta kada povedete svog ljubimca u šetnju, ponesite i kompas pa proverite da li su rezultati tačni.

Tagovi

Psi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka