Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Buba koja živi na najdubljem mestu na planeti

Životinja koja živi na najdubljem mestu na svetu pronađena je na oko 2 kilometra ispod zemlje.

  Izvor: Foto: Rafael Jordana i Enrique Baquero, Terrestrial Arthropod Reviews

Zgodno mesto za ovo biće predstavlja Krubera-Voronja, najdublja pećina na svetu čija najniža tačka leži na 2.191 metru ispod otvora. Pećina se nalazi nedaleko od Crnog mora u Abhaziji, teritorijom koja se nalazi u sporu sa Gruzijom.

Artropod, poznat kao Plutomurus ortobalaganensis, otkriven je 1.980 metara ispod površine, gde se hrani gljivicama i drugom materijom u raspadanju. Tri druge, nove vrste su takođe otkrivene kako vrebaju u pećini: Anurida stereoodorata, Deuteraphorura kruberaensis i Schaefferia profundissima. Sve četiri vrste su klasifikovane kao tip malih primitivnih beskrilnih insekata. Pošto žive u totalnom mraku, vrste nemaju oči. Međutim, A. stereoodorata taj nedostatak nadomešćuje visoko specijalizovanom formom hemijskog receptora.

Životinje su otkrili Ana Sofija Reboleira sa Univerziteta u Aveiru, u Portugaliji i Alberto Sendra iz Prirodnjačkog muzeja u Valensiji, u Španiji. Oni su istraživali pećinu Krubera-Voronja kao deo ekspedicije iz 2010. koju je vodio iberijsko-ruski tim CaveX.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka