Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krave su pametnije kada se odgajaju u parovima

Krave uče bolje kada se čuvaju zajedno, što im može pomoći da se brže prilagode novim kompleksnim tehnologijama hranjenja i muže na modernim farmama, tvrdi se u istraživanju Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Istraživanje pokazuje da su krave muzare bolje u učenju kada se uspostavi “sistem drugara”. Istraživanje takođe pruža prve dokaze o tome da je standardna praksa pojedinačnog čuvanja teladi povezana sa određenim poteškoćama u učenju.

“Uparivanje teladi izgleda menja način na koji su ove životinje u stanju da procesuiraju informacije.”, kaže Den Veri, autor i profesor životinjskog socijalnog programa na Univerzitetu u Britanskoj Kolumbiji. “Preporučujemo farmerima da koriste neki vid društvenog čuvanja teladi tokom perioda hranjenja mlekom.”

Kako farme postaju neverovatno kompleksne, sa govedima u dodiru sa robotizovanim muzarima, automatizovanim sistemom za hranjenje i drugim tehnologijama, sporo prilagođavanje može biti frustrirajuće i za krave i za farmere.

“Nevolje sa prilagođavanjem promena u rutini i okruženju može prouzrokovati probleme za farmere i životinje.”, kaže Veri, dodajući da prelazak sa pojedinačnog čuvanja na upareno, često jednostavno kao uklanjanje pregrade.

Farmeri često drže telad u pojedinačnim boksovima, verujući da to smanjuje širenje bolesti. Međutim, Veri kaže da je briga neopravdana ukoliko se radi o maloj grupi krava. “Rizik da se jedna životinja razboli i zarazi drugu je realan kada govorite o velikim grupama, ali ne i za manje grupe od po dve, tri jedinke.”, kaže Veri.

Pozadina

Istraživanje je uključivalo dva kognitivna testa za dve grupe Holštejn teladi koja se čuvaju u posebnim boksovima ili u paru.

U prvom testu, istraživači su uneli novi predmet (crvenu plastičnu kantu) u boksove. Kada su prvi put izložene novim predmetima sva telad je pokazala interesovanje, kao što je očekivano. Međutim nakon nekoliko susreta sa kantom, pojedinačna telad je nastavila da reaguje kao da je vide prvi put, dok je uparena počela da se navikava i ignoriše kantu.

“Test ukazuje da individualno čuvanje može učiniti telad osećajnijom prema novitetima i učiniti ih da se teže naviknu na promene u okruženju.”, kaže profesor Den Veri. “To može predstavljati problem prilikom treniranja životinja da urade nešto prosto poput kretanja putem, a da ne budu prestravljene blještavim svetlom ili novim zvukom.”

U drugom testu, telad je bila naučena da izvrši prost zadatak, prilaženja crnoj boci punoj mleka i izbegavanja prazne bele boce. Nakon što je telad naučila da preferencijalno posećuje crnu bocu, istraživači su promenili pravila kako bi odredili koliko dobro će se telad privići na tu promenu.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka