Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Spasavanje lemura

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Lemuri, jedna od najugroženijih grupa sisara na planeti Zemlji, čine više od 20 odsto primata na svetu. Potiču sa Madagaskara, gde je više od 90 odsto vrste pred istrebljenjem.

Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Primatolog sa Vestern Univerziteta se udružio sa 18 zaštitnika lemura i istraživača, od kojih je većina sa Madagaskara ili je decenijama tamo radila, kako bi osmislio plan za očuvanje 101 vrste lemura na Madagaskaru. Akcioni plan se sastoji od strategija za 30 različitih prioritetnih lokacija za zaštitu lemura i ima za cilj da pomogne pri prikupljanju novčanih sredstava za pojedinačne projekte. 

Ijan Kohun sa društvenih nauka Vestern Univerziteta je koautor komentara na Polisi Forumu, pod nazivom „Suzbijanje istrebljenja lemura usred političke krize na Madagaskaru“ za veoma uticajan časopis „Nauka“, zajedno sa drugim primatolozima u svetu. 

Saradnici su kao ključne korake naveli efikasno upravljanje zaštićenim područjima Madagaskara, stvaranje više rezervi o kojima direktno vodi računa lokalna zajednica i dugoročno prisustvo istraživača na lokacijama koje su kritične kada su lemuri u pitanju.

„Zbog širenja semena biljaka i privlačenja prihoda kroz ekoturizam, lemuri imaju važnu ekološku i ekonomsku ulogu na Madagaskaru.“, tvrdi Kohun, profesor na Odeljenju za antropologiju Vestern Univerziteta i dodaje: “Mislim da je postoji veliki potencijal za Malagaše širom ostrva da se ponose svojim lemurima.”

Usled smanjenja i deljenja tropskih i subtropskih šuma Madagaskara, lemuri se suočavaju sa velikim rizikom od istrebljenja usled ljudskog uništavanja njihovog staništa. U kombinaciji sa rastućim brojem lovokradica i smanjenjem budžeta za programe očuvanja prirode od strane većine međunarodnih donatora, usled političke krize na Madagaskaru, izazovi za očuvanje lemura su ogromni.

Tagovi

Najnovije

Priroda

Nauka