Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dronovima protiv lovokradica

Da bi afričkim rendžerima dali prednost u borbi protiv lovokradica, konzervacionisti donose dronove na mesta gde tumaraju ugroženi slonovi i nosorozi.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Gugl je pre oko godinu dana, Svetskom fondu za divljinu (WWF) uručio 5 miliona dolara vrednu nagradu za globalni uticaj sa ciljem da se pronađu novi načini za otkrivanje i odvraćanje od zločina protiv divljih životinja.

Konzervacione grupe i njihovi partneri u Namibiji spremaju se da koriste dronove i druge tehnologije za praćenje lovokradica u nekim nacionalnim parkovima ove države, izjavili su zvaničnici WWF-a.

Izjednačavanje snaga

Ilegalna trgovina divljim životinjama, koja obuhvata unosna tržišta slonovače i rogova nosoroga, ima procenjenu vrednost i do 10 milijardi dolara. Kad su tako visoki profiti u pitanju, za krivolov se koriste tehnologije poput naočara za noćno osmatranje, oružje sa prigušivačima, pa čak i helikopteri za pronalaženje i ubijanje nekih od najugroženijih životinja na svetu.

Ovakav scenario ostavlja slabo opremljene rendžere u Namibiji nemoćne. Neki od njih zaduženi su za upravljanje i kontrolisanje širokih zaštićenih područja poput Nacionalnog parka Etoša veličine Slovenije.

Jedan od najtežih zadataka rendžera predstavlja hvatanje lovokradica noću. Alan Kroford, vodeći čovek ovog projekta WWF-a se nada da će mala flota bespilotnih letelica Soko (Falcon) pomoći u rešavanju ovog problema. Dronovi, koji su opremljeni senzorima za noćno osmatranje i očitavanje toplote, mogli bi da pomognu rendžerima da uoče lovokradice, kao i da prate životinje i ostatak patrole u realnom vremenu.

Alan je u novembru bio u Namibiji, kada je WWF radio sa grupom eksperata i namibijskim Ministarstvom za životnu sredinu i turizam na testiranju Sokolova u dva nacionalna parka.

“Stajali smo na samo 15 metara od žirafe u sred noći, a da nismo ni znali.”, rekao je Alan. Ipak uz pomoć video snimka koji je jedan od Soko dronova slao na monitor tima, mogli su jasno da vide beli odsjaj životinje.

“To je ono što rendžeri doživljavaju; mogu bukvalno da budu na par metara od lovokradica, a da ni ne znaju to.”, dodao je Alan.

Moćna oprema

Svaki dron košta oko 20.000 dolara, a u paketu sa njima je nekoliko kamera i druge opreme. Potrebno je samo nekoliko minuta da se letelica sastavi i lansira u vazduh gde sama nastavlja let. Dronovi se napajaju pomoću baterije, što znači da su tihi i mogu da lete oko 90 minuta preko 19 kilometara pre nego što slete pomoću padobrana, objasnio je Alan.

Dronovi će takođe imati satelitsku konekciju sa internetom, što znači da će prenos uživo sa letelice biti moguće videti sa računara ili čak tableta sa bilo koje tačke na planeti. To će omogućiti stručnjacima koji nisu na samoj lokaciji, da ponude svoju pomoć iz daljine.

Osim dronova, WWF radi sa zvaničnicima Namibije na instaliranju čitavog paketa tehnologija protiv lovokradica u nacionalnim parkovima, koji uključuje naprave za elektronsko praćenje životinja i specijalizovane senzore na zemlji.

Povod za silne tehnološke napore predstavljaju slonovi i nosorozi, ogromni kopneni sisari koji se love najviše da bi se nahranila potražnja za tradicionalnim azijskim lekovima i luksuznim proizvodima.

Procenjeno je da se 96 slonova ubije svaki dan zbog slonovače u Africi, što je doprinelo do smanjenja populacije slonova za 76 odsto od 2002. godine, prema Društvu za zaštitu divljih životinja (WCS). Nosorozi su takođe u nevolji. Iako Namibija nije zvanično objavila informacije o broju nosoroga koji je ubijen u okviru državnih granica, njena komšinica Južna Afrika je nedavno objavila da je rekordnih 1.004 nosoroga ubijeno prošle godine zbog njihovih rogova, prestižnog sastojka u (naučno nepodržanim) azijskim lekovima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka