Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sukob japanskih kitolovaca i demonstranata na Antarktiku

Japanski kitolovac i brod demonstranata protiv lova na kitove sudarili su se u udaljenim, ledenim morima nedaleko od Antarktika.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Niko nije povređen, iako su oba broda zadobila manja oštećenja u nedeljnom sudaru – najnovijoj drami u dugogodišnjoj bici između konzervacionista i kitolovaca.

Zvaničnici Morskog pastira (Sea Shepherd), koji svake godine pokušava da natera flote kitolovaca da okončaju svoj lov, rekli su da su žrtve dugotrajnih napada kitolovaca. Grupa demonstranata je izjavila da je brod za lov na kitove proveo sate prevlačeći čelične kablove ispod Morskog pastira u pokušaju da ošteti kormilo i propelere. Japanski Jušin Maru br. 3 (Yushin Maru No.3) je potom udario u brod Morskog pastira, Bob Barker kada mu je prišao preblizu, oštećujući mu luk i sidro, izjavio je Peter Hameršted, kapetan Bob Barkera.

“Bio je to neisprovociran napad koji su sproveli nemilosrdno.”, izjavio je Hameršted putem satelitskog telefona na Bob Barkeru, koji je dobio ime po čuvenom domaćinu kviza “Prava cena” (The Price is Right) koji je donirao milione dolara grupi.

Japan, međutim, tvrdi da je krivac Morski pastir. Institut za istraživanje kitova u Tokiju, koji sponzoriše godišnji lov na kitove, izdao je saopštenje u kojem se navodi da su demonstranti koji su bili u dva gumena čamca sa Bob Barkera ispustili konopce ispred pramca broda Jušin Maru, koji su se upretljali u propelere broda. Bob Barker je potom došao preblizu Jušin Maruu, sudarajući se sa krmom i oštećujući trup i ogradu kitolovca.

“Naš istraživački lov na kitove je legitimna aktivnost koja je dozvoljena međunarodnim ugovorom. Nasilne sabotaže Morskog pastira, koje ugrožavaju živote japanskih članova posade i uzrokuju štetu našim brodovima i opremi, ne može da se toleriše.”, navodi se u izveštaju Japanske ribarske agencije.

Glavni sekretar kabineta Jošihide Suga, portparol japanske vlade, rekao je da je Japan pozvao Holandiju, gde subrodovi aktivista registrovani, da preduzme “efikasne” mere kako bi sprečili ponavljanje ovakvih događaja.

Australijski federalni ministar životne sredine Greg Hant je naredio istragu udesa u ponedeljak.

Japanu, koji planira da ubije oko 1.000 kitova ove godine, je dozvoljeno da lovi životinje u naučne svrhe kao izuzetak zabrane kitolova 1986. godine. Kritičari kažu da je program samo pokriće za komercijalni lov na kitove, zato što se meso kitova koje se ne koristi za proučavanje prodaje kao hrana.

Prošle godine, Australija je išla na najviši sud Ujedinjenih nacija u pokušaju da se zabrani godišnji kitolov Japana. Očekuje se da će Međunarodni sud pravde doneti odluku krajem ove godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka