Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vukovi znatno bolji imitatori od pasa

Iako su vukovi i psi u bliskom srodstvu, oni imaju neke upadljive razlike.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Naučnici sa Istraživačkog instituta Meserli na Univerzitetu veterinarske medicine u Beču, sproveli su eksperimente koji ukazuju da vukovi posmatraju jedni druge pažljivije od pasa i da su time bolji u učenju od drugih. Naučnici veruju da kooperacija među vukovima predstavlja osnovu razumevanja između ljudi i pasa.

Vukovi su pripitomljeni pre više od 15.000 godina i široko je prihvaćeno da sposobnost domaćih pasa da ostvare blisku vezu sa ljudima potiče iz promena tokom procesa pripitomljavanja. Međutim efekti pripitomljavanja na interakciju između životinja još uvek nisu bili u žiži interesovanja. To pitanje razmatrali su Frederik Rang i Sofija Viranji, članovi Univerziteta veterinarske medicine u Beču koji rade u Centru za proučavanje vukova u Ernstbrunu.

Vukovi kopiraju druge vukove kako bi rešili probleme

Naučnici su otkrili da su vukovi znatno bolji od pasa u otvaranju kontejnera, imajući u vidu da su prethodno gledali drugu životinju kako to radi. Njihovo istraživanje uključivalo je 14 vukova i 15 pasa mešanaca, starih oko šest meseci, pripitomljenih i čuvanim u čoporima. Svakoj životinji je dozvonjeno da posmatra jednu od dve situacije u kojoj trenirani pas otvara drvenu kutiju, bilo ustima ili šapom, kako bi došao do nagrade u vidu hrane. Iznenađujuće, svi vukovi su uspeli da otvore kutiju nakon što su videli psa kako rešava problem, dok je samo četiri pasa uspelo da uradi isto. Vukovi su češće otvarali kutiju na način koji su videli, dok su psi nasumično birali da li će to učiniti ustima ili šapom.

Pažljivo gledajte...

Da bi isključili mogućnost da su šestomesečni psi pali na eskperimentu zbog kašnjenja u fizičkom i kognitivnom razvoju, naučnici su ponovili test nakon devet meseci. Psi nisu pokazali veću sposobnost otvaranja kutije od one koju su imali kao mlađi. Drugo moguće objašnjenje očigledne vučje superiornosti u učenju je da su vukovi jednostavno bolji od pasa u rešavanju takvih problema. Da bi testirali tu ideju, naučnici su proučavali sposobnost životinja da otvore kutiju bez prethodne demonstracije. Otkrili su da su vukovi bili veoma retko uspešni. “Njihova sposobnost za rešavanje problema izgleda da zaista leži u posmatranju psa koji izvršava zadatak.”, rekao je Rang. “Vukovi su gledali psa veoma pažljivo i bili su u stanju da primene novo znanje kako bi rešili problem. Njihova veština u kopiranju je verovatno povezana sa činjenicom da su vukovi zavisniji od međusobne kooperacije od pasa i da zato obraćaju više pažnje na akcije svojih partnera.”

Naučnici misle da je verovatnije da kooperacija čovek-pas potiče od kooperacije među vukovima. Tokom procesa pripitomljavanja, psi su postali sposobni da prihvate ljude kao društvene partnere i samim tim su adaptirali svoje socijalne sposobnosti kako bi uključili interakciju sa njima, gubeći sposobnost da uče gledajući druge pse.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka