Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odvraćanje lovokradica markiranjem retkih kornjača

U nastojanju da suzbiju trgovinu retkim životinjskim vrstama, utočište kornjača u okrugu Ventura u Kaliforniji namerava da obeleži svih 360 angonoka kornjača.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Cvetajuća nelegalna međunarodna trgovina divljim životinjama primorala je čuvare prirode da urade nešto do tada nezamislivo, da markiraju zlatne oklope dveju najugroženijih vrsta kornjača na Zemlji kako bi smanjili njihovu vrednost na crnom tržištu i olakšali posao vlastima da im uđu u trag ukoliko budu ukradene.

“Srce nam se cepa što je došlo do ovoga, ali to je prava stvar.”, rekao je Pol Gibons, direktor neprofitnog Centra za očuvanje kornjača Behler Čelonijan u okrugu Ventura dok je nežno spuštao odraslu ženku angonoka koranjače na mali sto.

Mirnom rukom i električnim dletom, ugravirao je identifikacioni kod na ispupčeni, kružni oklop stvorenja čije su žive oči svetlucale gledajući negde u daljinu. Kornjača je markirana doživotno, što u njenom slučaju znači barem 160 godina.

“Narušili smo njenu prirodnu lepotu, pa je ona sada samo broj u sistemu, br. 7001MG.”, rekao je Gibons. Figure veličine 5 sa 10 centimetara postavljene su na vrh oklopa, mestu koje je izabrano kako se ne bi omelo širenje oklopa koji raste na ivicama.

Cilj čuvara je da markiraju svaku od procenjenih 360 angonoka kornjača u programima odgajivanja u zatočeništvu širom sveta i 300 koje se nalaze u divljini.

Za sada, nijedna kornjača sa identifikacionim kodom se nije pojavila na ilegalnom tržištu koje prate organi za sprovođenje zakona, izjavili su čuvari.

Decenije intenzivnog skupljanja, lova i uništavanja staništa doveli su te vrste i stotine drugih na ivicu istrebljenja. Danas, utočišta i zoološki vrtovi koriste vidljive oznake – žlebove na oklopima, potkresane nokte, boje, laserske otiske, tetovaže i graviranje – kao sredstvo za borbu protiv krivolova i odvraćanje bogatih sakupljača koji su spremni da plate desetine hiljada dolara za veoma ugrožene kornjače.

Oklopi dve konfiskovane kornjače su ugravirani u zoološkom vrtu u Singapuru u devembru. U oktobru, Centar za očuvanje kornjača je pomogao u markiranju oklopa 150 zvezdastih kornjača u Mjanmaru.

Očuvanje kornjača će, ipak, zahtevati nivo bezbednosti koji je u ovom trenutku nedostižan.

Indonežanske vlasti Sukarno-Hata međunarodnog aerodroma u Džakarti spasili su više od 8.000 mladunaca kornjača sakrivenih u koferima koji su upućeni za Kinu i Singapur.

U decembru, tajlandski carinici konfiskovali su kofer koji je sadržao 62 retke zrakaste kornjače na Suvarnabumi međunarodnom aerodromu u Bangkoku.

U novembru, vlasti su na tajlandskom aerodromu otkrili 432 zaštićene kornjače i 52 crnojezerske kornjače u vrednosti od oko 110.000 dolara u izgubljenom prtljagu koji je stigao iz Bangladeša.

U martu, vlasti su zaplenile 54 angonoke kornjače pronađene u koferima dve osobe koje su pokušale da uđu u Tajland.

Zlatnik kornjače se prodaju za hiljade dolara pojedinačno od kada su lovokradice iznele tvrdnju da konzumiranje ekstrakta ove vrste može da izleči rak.

Dve angonoke kornjače koje su markirane doletele su iz Tajvana, gde su zaplenjene još 2008. Ženka poznata kao br. 7001MG se uspešno parila prošle godine sa samo jednim mužjakom sa Madagaskara.

Pet jaja koja je položila u novembru se nalaze u inkubatorima. To su prva jaja angonoka kornjača izlegnuta u okvitu međunarodnog programa za njihovo očuvanje. “Još uvek nismo sigurni da li su plodna.”, rekao je Gibons.

Kao najređa vrsta kornjača na Zemlji, angonoke su visoko kotirane na svetskom tržištu divljih životinja i donose na hiljade dolara azijskom crnom tržištu, tvrde čuvari.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka