Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Portugalci otkrili Australiju?

Molitvenik jedne monahinje, star 500 godina u sebi sadrži crtež kengurolikog stvorenja i čoveka koji može biti australijski urođenik.

  Izvor: Foto: Les Enluminures, Paris, New York and Chicago

Pet stotina godina star molitvenik u vlasništvu jedne monahinje uzet je kao dokaz da Holanđani nisu bili prvi Evropljani koji su stigli do obala Australije.

Istorija je do sada Holanđanima pripisala zasluge za prvo iskrcavanje evropskog broga na obale Australije 1606. godine, ali je sad pronađen portugalski molitvenik koji datira između 1580. i 1620. godine, koji sadrži crtež stvorenja na jednoj stranici koje neodoljivo podseća na kengura. Takođe, u molitveniku se nalazi prikaz čoveka sa golim prsima i lišćem u kosi, za kojeg se veruje da predstavlja australijskog urođenika.

Njujorška galerija, Lez Enluminer, došla je u posed knjige, za koju se veruje da je bila u vlasništvu monahinje iz Zapadne Portugalije, pod imenom Katerina de Karvaljo, čije je ime upisano na knjizi. Knjiga je procenjena na oko 15.000 dolara. Laura Lajt, istraživačica galerije izjavila je da su spekulacije o tome da je ovaj rukopis „dokazao” da li su Holanđani ili Portugalci prvi Evropljani koji su stigli u Australiju, preuske.

„Činjenica da je ovaj crtež pronađen u neočekivanom kontekstu – molitveniku portugalske monahinje sa kraja XVI i početka XVII veka – govori nam nešto interesantno o nivou kontakata između ove dve kulture.” rekla je Lajtova.

Portugalci su bili čuveni po tajnovitosti svojih ruta kojim su plovili tako da je bilo veoma teško utvrditi kada su prvi put došli u Australiju, ali su godinama postojala nagađanja da su to učinili pre Holanđana.

Neki od glavnih „dokaza” koji su korišćeni za potkrepljivanje te teorije su mape koje datiraju iz 1540-ih godina, koje su predstavljene kralju Henriju VIII od Engleske, a na kojima je prikazana velika kopnena masa ispod Indonezije i Papua Nove Gvineje.

Kustos Nacionalne biblioteke Australije, Martin Vuds, zadužen za ove mape kaže da sumnja u to da je na crtežu u molitveniku prikazan kengur i da vrlo lako može biti da je u pitanju oposim ili čak jelen, životinje koje ponekad jedu na svojim zadnjim nogama.

„Na crtežu ne postoji rep koji bi bio glavni pokazatelj da je u pitanju kengur. Kada biste crtali kengura prvo biste mu nacrtali rep. Ovo stvorenje je nacrtano u slovu D tako da rep može biti zaklonjen, ali je takođe mogao biti nacrtan zamotan oko slova.”, rekao je Vuds.

Vuds je takođe naglasio da se čini da su prednje i zadnje noge na crtežu iste dužine, kao i da treba imati u vidu da je dokument zapravo ilustracija, a ne deo neke mape ili zvaničnih beleški.

„Mislim da je veoma uzbudljiv za ljude koji već veruju da su Portugalci prvi stigli do Australije, ali za ljude koji u to ne veruju, rukopis nije ništa posebno.”, rekao je Vuds.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka