Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Životinje

Hranjenje iguana ugrožava njihovo zdravlje

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Hranjenje životinja je veoma rasprostranjena turistička aktivnost, ali novo istraživanje pokazuje da, već ugrožene, iguane imaju psihološke probleme usled hranjenja od strane turista.

Izvor: Foto: Thinkstock

Doktor Čarls Knap iz Akvarijuma Džon Šed u Čikagu je sa svojim kolegama uporedio razlike u stepenima psiholoških vrednosti i endoparazitskih infekcija između iguana Severnih Bahama, koji stanuju na ostrvima koja su turistička atrakcija i onih koji žive na izolovanim ostrvima, daleko od turista. Uzimali su uzorke krvi i fekalija muških i ženskih iguana tokom dva istraživačka putovanja 2010. i 2012. godine. Iguane sa Bahama su među najugroženijim životinjskim vrstama, usled gubitka staništa, sisara koje je doneo čovek, ilegalnog lova, pretnji koju predstavlja povećan broj turista i krijumčarenja za prodaju kao kućnih ljubimaca.

Dok se ove dve grupe iguana ne razlikuju po telesnom izgledu, indikatori u dodatnoj ishrani su se razlikovali. I muške i ženske iguane sa turističkih ostrva su pokazivali veliku razliku u nivou glukoze, kalijuma i mokraćne kiseline. Muške iguane iz turističkih područja imali su drugačije nivoe u koncentraciji kalcijuma, holesterola, kobalta, bakra, magnezijuma, selenijuma i triglicerida. Sa druge strane, ženke su imale značajno jonizovan kalcijum. Među svim iguanama na tom području ustanovljena je stopa endoparazitske infekcije od 100%.

Dr Knap kaže: „Oba pola na posećivanim ostrvima konzumiraju hranu koju im turisti daju, iako su muške iguane agresivnije prilikom hranjenja i jedu probranu hranu. Sledstveno tome, moguće je da su počeli da biraju neprirodnu hranu, što može objasniti značajne psihološke razlike između mužijaka iguana na ovom i drugom ostrvu.“

Iguane na posećenom ostrvu uglavnom jedu grožđe koje obezbeđuje turistička organizacija na dnevnoj bazi. Veća koncentracija glukoze pronađena u njihovoj krvi može biti rezultat prevelikog unosa slatkog voća, poput grožđa. 

Preobilnost grožđa u ishrani ovih iguana, takođe može objasniti prekomernu dijareju koja je uočena tokom istraživanja. Grožđe samo po sebi ima nizak nivo kalijuma, poseduje 3-10 puta manje kalijuma nego većina uobičajenih biljaka koje rastu na ostrvu. I mužijaci i ženke iguana sa turističkih ostrva imaju značajno niži nivo kalijuma od onih sa izolovanih ostrva.

Mužijaci koje su hranili turisti imaju povećanu koncentraciju holesterola, što ukazuje na ubacivanje mesa u njihovu ishranu. Slično, povećan nivo mokraćnih kiselina muških i ženskih iguana može biti rezultat životinjskih proteina, poput mlevene junetine, kojom turisti hrane iguane. Dalje, hranjenje iguana na plažama ohrabrilo je iguane da provode prevelik deo vremena tragajući za hranom u tom području, umesto dalje u unutrašnjosti ostrva, što je rezultiralo većim količinama morske hrane u stomacima iguana.

Dr Knap kaže: „Biološki efekti izmenjene biohemijske koncentracije se možda neće manifestovati u nekom kratkom vremenskom periodu, ali dugoročno mogu prouzrokovati probleme u zdravstvenom stanju populacije.“

Dok istraživači priznaju da hranjenje od strane turista može biti korisno za povećanje gustine naseljenosti iguana, oni upozoravaju da neprirodno visoka gustina i prekomerno oslanjanje na turističku hranu može predstavljati problem ukoliko se prekine sa tom praksom iz bilo kog razloga. Dalje, biljna zajednica može biti ugrožena promenjenim obrascima ishrane iguana.

Dr Knap kaže: „Potpuna zabrana turistima da hrane iguane možda nije realna opcija. Umesto toga, ljudi zaduženi za divlje životinje mogli bi da se dogovore sa proizvođačima hrane, da naprave posebnu hranu za iguane koja bi ublažila uticaj nezdrave hrane. Turistički vodiči mogli bi ponuditi ili prodavati takve granule svojim klijentima, koje bi pružile više nutricionistički uravnoteženu ishranu i smaljile neselektivnu konzumaciju peska, koje se lepi na mokro voće.

„Mi takođe podržavamo kampanju za širu edukaciju o načinu hranjenja iguana, putem reklama. Apelujemo na ozbiljnu debatu među ljudima koji se bave životinjama, kao i onima koje ovaj problem pogađa da pronađu način da spreče dalje uništavanje ove vrste.“

Najnovije

Priroda

Nauka