Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za izumiranje Darvinove žabe kriva infekcija?

Naučnici iz Udruženja zoologa Londona i čileanskog Univerziteta „Andres Beljo“ utvrdili su da je za izumiranje Darvinove žabe kriva hitridiomikoza, smrtonosna bolest od koje uglavnom oboljevaju vodozemci.

  Izvor: Foto: Copyright Claudio Soto-Azat

Uprkos tome što se ugroženost staništa dveju vrsta Darvinove žabe (severna Darvinova žaba - Rhinoderma rufum, koja živi u Čileu, i južna Darvinova žaba - Rhinoderma darwinii, koja se može pronaći u Čileu i Argentini) smatrala glavnom bojazni za nastavak njihovih vrsta, to nije uzrok  smanjivanja njihove populacije.

Naučnici koji se bave čuvanjem ovih primeraka su, naime, otkrili da je hitridiomikoza u divljini razlog visoke stope mortaliteta Darvinovih žaba. Profesor Endrju Kaninghem, iz Zoološkog instituta Udruženja zoologa Londona rekao je:

„Ovo je jedan od malobrojnih premiera fenomena da neka vrsta izumire zbog infekcije. Iako rezultati do kojih smo došli nisu konačni, velika je verovatnoća da je upravo hitridiomikoza uzrok postepenog izumiranja severnog varijeteta Darvinove žabe.“

Stotine primeraka ovog i drugih vodozemaca testirane su na bakteriju Batrachochtyrium dendrobatidis, koja je uzročnik ovog oboljenja, i to u periodu od 1835. do 1989. godine. Uz to, između 2008. i 2012. testirano je još 26 populacija Darvinovih žaba iz opreza prema ovoj bakteriji.

Ovaj vodozemac nazvan je po Čarlsu Darvinu, koji je te žabe otkrio 1834. godine na jugu Čilea. Ima izgled koji ga umnogome razlikuje od drugih pripadnika svoje vrste – podseća na list i ima oštriju prednju stranu glave.

Dr Klaudio Soto-Azat s Univerziteta „Andres Beljo“ istakao je da vodozemci naseljavaju Zemlju većć 365 miliona godina, daleko duže od sisara.

„Čini se da smo jednu vrstu izgubili, zbog čega ne smemo rizikovati da izgubimo još neku. Još uvek ima vremena da zaštitimo ova neverovatna bića“, kaže dr Soto-Azat.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka