Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najugroženije životinjske vrste

U vremenu globalnog otopljenja i čestog neodgovornog ponašanja čoveka, veliki broj različitih vrsta životinja postaje ugrožen.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada se govori o ugroženim vrstama, obično se pomisli na pande. Ipak, sudeći po podacima Fonda za očuvanje života u divljini, iako je panda ugrožena, ona ne spada u grupu najugroženijih životinjskih vrsta. Najugroženije su neke druge životinje, čije smo ugroženosti manje svesni. Pokušajmo da ih upoznamo.

Amurski leopard

Amurski leopard je jedna od najugroženijih životinja iz porodice mačaka i procenjuje se da ih je u ovom trenutku preostalo svega tridesetak. Iako je drugi naziv za ovu životinju sibirski leopard, osim u Rusiji, ona se može pronaći i na šumovitim i planinskim terenima severa Kine. Zanimljivo je spomenuti da ova fascinantna životinja može da trči brzinom od 60 kilometara na čas, kao i da skoči 6 metara u dalj i 3 metra u vis.

Povezane vesti

Povezane vesti

Javanski nosorog

Javanski nosorog je životinja čiju populaciju čini svega 35 jedinki. U pršlosti je ova životinja naseljavala gotovo čitavu Indokinu, dok danas živi samo u jednom prirodnom parku na Javi. Zanimljivo je spomenuti da, iako javanski nosorog visinom ne prelazi 2 metra, njegova težina može iznositi i blizu 2500 kilograma. Inače, na spisku ugroženih vrsta Fonda za očuvanje života u divljini se pominje čak pet različitih vrsta nosoroga od kojih su tri kritično ugrožene. Pored javanskog, to su crni i sumatranski nosorog.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Javanski nosorog
Foto: Profimedia

Pogledajte galeriju fotografija

Planinska gorila

Planinska gorila, kao što naziv sugeriše, živi u šumama visokih planina, na nadmorskoj visini između 2500 i 4000 metara. Ono što je specifično za ovu vrstu gorile jeste velika koničina krzna, koja im pomaže da prežive u uslovima niskih temperatura, koje mogu biti i ispod 0 stepeni celzijusa. Procenjuje se da je danas preostalo oko 800 jedinki ove vrste.

Saola

Saola, često nazivana i "azijski jednorog", široj javnosti je malo poznata životinja koja se može pronaći u Vijetnamu i Laosu. Ovaj jedinstveni sisar se jedno vreme smatrao izumrlim, nakon istraživanja sprovedenog 1992. godine. Ipak, saola je kasnije ponovo uočena, ali se ne zna tačno kolika je populacija ove životinje.

Južnokineski tigar

Južnokineski tigar je životinja za koju se pretpostavlja da više ne postoji u divljini, već samo u zoološkim vrtovima. Početkom 50-ih je u šumama Kine postojalo oko 4000 jedinki ove životinje, ali je tada od strane Mao Cedungovog režima proglašena za štetočinu, te su organizovane kampanje koje su vodile istrabljenju ove elegantne mačke.

Sumatranski slon

Sumatranski slon je priznata podvrsta azijskog slona koja živi na ostrvu Sumatra. Ova životinja, čija težina iznosi oko 5 tona, jako je korisna za šumski ekosistem. Naime, dok se hrani biljkama, ovaj slon ujedno i raznosi njihova semena, te ugroženost ove vrste preti da naruši čitav ekosistem. Danas se procenjuje da u prirodi živi oko 2500 sumatranskih slonova.

Sumatranski orangutan

Sumatranski orangutan je životinja koja živi na drveću tropskih kišnih šuma. U prošlosti se ovaj orangutan mogao pronaći po celoj Sumatri, kao i na većem delu ostrva Java, dok je danas zastupljen samo na nekim delovima Sumatre.  Ova životinja voli da živi u društvu, te često u velikim grupama posećuje plantaže voća, pre svega smokvi. Procenjuje se da populaciju sumatranskog orangutana čini oko 7000 jedinki.

Povezane vesti

Sumatranski tigar

Sumatranski tigar je još jedna kritično ugrožena životinja sa Sumatre. I pored zakonske zaštićenosti on je i dalje izrazito ugrožen, jer na Sumatri uporno opstaje tržište na kome se prodaju delovi ove prelepe životinje. Inače, ovaj tigar je najmanja preživela podvrsta tigra, čija težina iznosi oko 100 kilograma. Pretpostavlja se da danas populacija sumatranskog tigra broji manje od 400 jedinki.

Zapadna nizijska gorila

Zapadna nizijska gorila je raspostranjena po velikom delu Afrike, te bi se na prvi pogled moglo pomisliti da nije ugrožena. Ipak, precizniji podaci pokazuju veliko i naglo smanjenje populacije ove životinje, koja se u proteklih 25 godina smanjila za čak 60%. Inače, ova vrsta gorile se razlikuje od ostalih gorila po nešto manjoj veličini, tipičnom tamom braon krznu i kestenjastim grudima.

Vakita

Vakita je ugrožena vrsta iz porodice pliskavaca (mailh kitova). Ova životinja je dužine oko jednog i po metra, a težinom ne prelazi 60 kilograma. Većina vakita ima sivi ili crni gornji deo tela, sa svetlom nijansom odozdo. Inače, vakita je endemska vrsta koja se može pronaći jedino u Kalifornijskom zalivu i pretpostavlja se da broji manje od 200 jedinki.

Pogledajte galeriju fotografija

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka