Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velikim sovama je neophodno veliko drveće

Najnovija studija je pokazala da opstanak najveće sove na svetu zavisi od očuvanja prašuma na istoku Rusije.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Minesota i Društva za očuvanje života u divljini je pokazalo da preživljavanje Bubo blakistoni, sove ribara zavisi od očuvanja prašuma pored reka i brojnog stanja lososa. U velikom drveću se nalaze brojne šupljine za gnezda ovih ogromnih ptica, čiji raspon krila dostiže i dva metra.

U slučajevima kada se veliko drveće sruši u potok, preseče se tok reke i voda se preusmeri. Kao rezultat, nastaje složen tok – kombinacija duboke vode koja sporo otiče i plitkih, brzih kanala koji stvaraju mikrohabitate, kritične za losose u različitim stadijumima razvoja.

Autori studije, koja će avgusta 2013. godine biti objavljena u časopisu Oryx, su Džonatan Slat iz Društva za očuvanje života u divljini, R.J Gutjerez sa Univerziteta Minesota i Sergej Surmah sa Instituta za biologiju i zemljište (Ruska akademija nauka). Oni su proučavali način na koji Bubo blakistoni sove idu u potragu za hranom i prave gnezda u Primorju u Rusiji.

Istraživači su izjavili da je uređenje i očuvanje prašuma od velike važnosti, jer u njima sove ribari nalaze hranu i prave gnezda. Zaštita šuma i reka u Primorju važna je i zbog opstanka drugih vrsta, uključujući osam vrsta lososa i pastrmki koje se tu mreste, 12 drugih vrsta sova, i sisara, kao što su ugrožena vrsta sibirskog tigra, azijski crni medved i divlja svinja.Bubo blakistoni sova je ugrožena vrsta i nastanjuje samo priobalne oblasti Rusije, Kine, Japana i verovatno Severne Koreje.

„Bubo blakistoni sova nam ukazuje na stanje u kome se nalaze šume, reke i populacija lososa“, kaže jedan od autora studije Džonatan Slat.

Izvor: Science Daily

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka