Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peticija za trajni lovostaj za prepelice i grlice

Ekološke organizacije iz Subotice apeluju da se zaustavi masovno ubijanje ovih ptica..

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Od ukupnog broja odstreljenih primeraka prepelica i grlica, svake godine u Srbiji oko 90 odsto biva odstreljeno na zabranjen način, u krivolovu, sredstvima i pomagalima za masovno uništenje ptica. Smanjenje broja ptica je drastično: od desetina hiljada na nekim mestima je ostalo tek nekoliko desetina parova, navodi se u saopštenju nevladinih organizacija iz Subotice koje se bore za očuvanje ovih ptica.

Srbija je među retkim državama u Evropi koje dozvoljavaju lov na prepelice i grlice, a jedina država u Evropi u kojoj izlov počinje 1. avgusta i traje 60 dana, u vreme najosetljivije za njihovu reprodukciju. Prepelica (Coturnix coturnix) i grlica (Streptopelia turtur) se u Srbiji nalaze na spisku zaštićenih vrsta, međutim, kako navode u organizacijama, uz te vrste stoji da su status i režim njihove zaštite regulisani propisima iz oblasti lovstva.

NVO su pozvale građane Srbije da potpišu onlajn peticiju za propisivanje režima trajnog lovostaja za prepelicu i grlicu, ili prilagođavanje sezone lovastaja stanju brojnosti populacija i reproduktivnom ciklusu tih vrsta na internet strani www.zvukptica.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka