Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preporod Gorongose

Biolog Edvard Vilson daje nam detaljan prikaz čuvenog nacionalnog parka u Mozambiku, koji se, dok se oporavlja od građanskog rata, već sučeljava sa novim problemom: doseljenicima koji krče šumu na svetoj planini.

  Izvor: Snimio: Džoel Sartore

U toku letnjeg monsunskog perioda, od kraja novembra do sredine marta, pasatski vetrovi sa Indijskog okeana nose kišne oblake na istok prema Mozambiku. Pošto pređu obalu, oni najpre osveže šumski pojas sa miombo drvećem na visoravni Čeringoma, a potom savanu i plavne travnate ravnice Velike rasedne doline. Na kraju se zaustavljaju na obroncima planine Gorongosa, gde izlivaju velike količine kiše, koja deluje kao blagoslov s neba.

Na masiv Gorongosa, koji dostiže visinu od 1.863 metara, godišnje se izlije skoro dva kubna metra padavina. To je dovoljno da se održi bujna prašuma na vrhu planine i prema istoku, u Rasednoj dolini, koja pripada Parku koji je nekada bio najbogatiji rezervat divljih životinja na svetu. Pre nego što je razoren u građanskom ratu, Nacionalni park Gorongosa vrveo je od slonova, afričkih bivola, nilskih konja, lavova, bradavičastih svinja i petnaestak vrsta antilopa. Sada se neke od tih životinja vraćaju, uglavnom zahvaljujući Gregu Karu, američkom biznismenu i filantropu, koji rukovodi projektom za obnovu Gorongose. Ogroman korak učinjen je 2010. godine: Vlada Mozambika ispravila je grešku koja je napravljena prilikom osnivanja Parka i proširila je njegove granice i na planinu Gorongosa, odakle izviru reke koje život znače.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA

U leto 2011. godine otputovao sam u Gorongosu da podržim Karove napore i ujedno radim na mom novom digitalnom udžbeniku iz biologije za srednje škole. Park je odlično mesto da se oseti sav rizik i uzbuđenje bavljenja biologijom u današnje vreme. Prašuma na vrhu planine Gorongosa, koja se prostire na oko 75 kvadratnih kilometara, pravo je ekološko ostrvo u moru savane i travnate ravnice. Do nje se teško dospeva, pa je zato uglavnom i ostala neistražena. Moja specijalnost – mravi, bili su potpuna nepoznanica kada sam stigao. Za jednog prirodnjaka nema jačeg magneta od neistraženog ostrva. I zato kad sam stigao na planinu Gorongosa, na mom prvom putovanju u Afriku, bio sam krajnje uzbuđen zbog mogućih iznenađenja i otkrića.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka