Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mahagoni u opasnosti

Nezakonita seča je skoro potpuno uništila mahagoni u Peruu. Drvoseče svoje motorne testere okreću ka manje poznatim vrstama drveća, koje su od presudnog značaja za zdravlje prašume.

  Izvor: Snimio: Aleks Veb

Mahagoni je dragulj u kruni Amazona, a njegova stabla se poput veličanstvenih potpornih stubova uzdižu visoko u šumske krošnje. Njegova bogata tekstura, crvena boja i trajnost čine ga jednim od najpoželjnijih građevinskih materijala na planeti, omiljenim kod vrhunskih zanatlija, simbolom bogatstva i moći. Do trenutka kada kao finalni proizvod bude izloženo u nekom od prodajnih salona podnih obloga u Sjedinjenim Državama ili Evropi, jedno jedino stablo na međunarodnom tržištu može da donese desetine hiljada dolara.

Posle 2001. godine, kada je Brazil proglasio moratorijum na seču krupnolisnog mahagonija , Peru se pojavio kao jedan od najvećih svetskih snabdevača tim drvetom. Grozničava potera za "crvenim zlatom", kako nekada nazivaju mahagoni, mnoge je peruanske rečne oblasti – poput one oko reke Alto Tamaja, postojbine jedne grupe Ašeninka Indijanaca – ostavila bez najvrednijih stabala. Poslednja uporišta mahagonija, kao i španskog kedra, sada su gotovo sva ograničena na indijanske teritorije, nacionalne parkove i teritorijalne rezervate, izdvojene radi zaštite izolovanih plemena.

Pogledajte galeriju fotografija

Zbog toga su se drvoseče sada ustremile ka drugim vrstama sa džinovskim krošnjama, za koje je malo ko od nas ikada i čuo – kopal, ispingo, siuauoako, kapirona   kopaiba, ispingo, siuauoako, kapirona  – a koje put do domova pronalaze kao garniture za spavaće sobe, ormari, podne i dvorišne obloge. Ove manje poznate vrste uživaju čak i manju zaštitu od onih harizmatičnijih i skupljih, kao što je mahagoni, ali su često značajnije za šumske ekosisteme. Kako se spuštaju niže na spisku, od jedne vrste ka sledećoj, drvoseče seku sve više stabala, nadoknađujući tako sve manju zaradu i ujedno ugrožavajući u tom procesu staništa od presudnog značaja. Primati, ptice i vodozemci koji nastanjuju više slojeve šume sve su ugroženiji. Urođeničke zajednice su nesložne, podeljene na one koji favorizuju zaštitu životne sredine i one koji bi da brzo dođu do novca. Osim toga, neka od najizolovanijih plemena na svetu beže pred zavijanjem motornih testera i zastrašujućom grmljavinom koja se prolama kada vekovima stari gorostasi udare o tlo.

Veruje se da se tri četvrtine drveća koje se godišnje poseče u Peruu poseče nelegalno. Uprkos smanjenju količine posečenog mahagonija, koje je otpočelo pre pet godina, i naglom padu proizvodnje, smatra se da je veliki deo drvne građe koja dospe do tržišta razvijenih zemalja nezakonitog porekla. Izvozi se većinom u Sjedinjene Države, ali sada sve više i u Aziju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka