Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako petao zna kada da kukuriče

Istraživanja pokazuju da ove životinje tačno osećaju kada sviće čak i ako nisu izložene sunčevoj svetlosti...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pre izuma budilnika, petlovi su svakoga jutra igrali veoma važnu ulogu u oglašavanju dolaska novoga dana. Sada novo istraživanje pokazuje da petlovima nije potrebna svetlost kako bi znali da je svanulo već im unutrašnji satovi besprekorno tačno ukazuju na vreme, piše National Geographic.

Prilikom istraživanja na temu genetskih osnova urođenih vokalizacija – poput kukurikanja – naučnici sa Nagoja univerziteta u Japanu došli su do iznenađujućeg saznanja da kako bi se oglasili u rane jutarnje časove petlovi uopšte nemaju potrebu za spolljašnjim pokazateljima vremena poput izlaska sunca.

"Na naše iznenađenje, zapravo niko do sada se nije pozabavio mogućnošću postojanja unutrašnjeg biološkog sata kao uzroka ovog inače veoma dobro proučenog fenomena" – kaže Takaši Jošimura, ko-autor ovog istraživanja.

U okviru istraživanja, Jošimura i kolege su petlove podvrgli dvema različitim režimima izlaganja svetlosti.

U prvom eksperimentu petlovi su dvanaest sati bili izloženi svetlosti, a zatim narednih dvanaest sati proveli u prostoriji sa prigušenim svetlom  – i tako u trajanju od 14 dana. U ovakvim uslovima, petlovi su se prvi put oglašavali dva sata pre izlaska sunca. Ovaj nalaz ilustruje pojavu koja se zove "predosećajno kukurikanje pre zore".

U drugom eksperimentu petlovi su četrnaest dana proveli u uslovima konstantne prigušene svetlosti. U ovim uslovima naučnici su zapazili da se unutrašnji sat petlova podesio na dužinu dana od 23,3 sati i da su se oglašavali tačno u vreme kada su mislili da sviće.

Kada su izložili petlove dodatnim zvučnim i svetlosnim stimulusima kako bi ispitali da li spoljašnji uticaji podjednako uspešno izazivaju kukurikanje, naučnici su zapazili da su se bez obzira na prisustvo dodatnih stimulusa petlovi oglašavali u onom periodu dana za koji bi im unutrašnji časovnik govorio da je jutro.

Interesantan nalaz ovog istraživanja jeste i činjenica da je društvena hijerarhija imala značajan uticaj na redosled oglašavanja petlova u grupi.

Možda će vas zanimati i: 

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka