Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UJED KOJI LEČI: Naučnici otkrivaju medicinski potencijal otrova

Otrov deluje brzo i napada tačno određene mete.

  Izvor: Snimio: Matijas Klum

Majkl je odlučio da ode da se okupa. Bio je na letovanju sa svojom porodicom u Gereru, u Meksiku, i bilo je izuzetno vruće. Zgrabio je svoje kupaće gaće koje su se sušile na stolici, navukao ih i uskočio u bazen. Međutim, umesto prijatnog osveženja, osetio je oštar bol sa zadnje strane butine. Pocepao je kupaće gaće i iskočio go iz bazena, dok mu je noga gorela od bola.

Možda će vas zanimati i:

Iza njega jedno malo, žuto, odvratno stvorenje plivalo je po površini vode. Pokupio ga je u plastičnu kutiju, a zatim ga je kućepazitelj hitro odvezao u lokalnu ambulantu gde su lekari odmah identifikovali napadača: bio je to škorpion potkornjak, Centruroides sculpturatus, jedna od najotrovnijih vrsta u Severnoj Americi. Posle nepodnošljivog bola od uboda žaoke, pacijent ima osećaj kao da mu elektrošokovi drmaju telo. Ponekad žrtva i umre.

Srećom po Majkla (koji me je zamolio da mu ne objavim puno ime), škorpion potkornjak je čest u ovom kraju pa su imali spreman protivotrov. Primio je injekciju i posle nekoliko sati je pušten. A kroz nekih 30-ak sati i bol je nestao.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Ali ono što se posle toga desilo niko nije mogao da predvidi. Majkl već osam godina pati od ankiloznog spondilitisa, hroničnog autoimunog oboljenja kostiju, neke vrste kičmenog artritisa. Niko ne zna šta ga izaziva. U najgorim slučajevima kičmeni pršljenovi mogu da se spoje i pacijent ostane zauvek savijen, trpeći nesnosne bolove. "Leđa su me bolela svakog jutra, a posle svake faze pogoršanja bilo je toliko strašno da nisam mogao ni da hodam", kaže Majkl.

Ali svega nekoliko dana posle uboda škorpiona bol je nestao, i evo, dve godine kasnije, bolova uglavnom više nema pa većinu lekova više i ne mora da uzima. Pošto je i sam lekar, Majkl ne želi da preuveličava uticaj škorpionskog otrova na poboljšanje svog stanja. Ipak, kaže da će, "ako mu se bol vrati, pustiti škorpiona da ga ponovo ubode".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka