Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iza objektiva: U društvu carskih pingvina

Pol Niklen priča o nastanku jedinstvenih fotografija pingvina koji munjevito izleću iz okeana…

  Izvor: Foto: Din Guše

Fotografisanje carskih pingvina u letu, na Antarktiku nije lak posao. Oni jure kroz vodu poput rakete, a zatim eksplozivno izleću iz rupe u ledu. Da bi ih „ulovio“, fotograf Pol Niklen je iskoristio veštine preživljavanja u polarnim uslovima koje je naučio kao dečak, živeći u jednoj eskimskoj zajednici na kanadskom arktičkom ostrvu Bafinova zemlja. Njegovi prsti su uporno pritiskali okidač čak i kada su izgubili osećaj za dodir. S vremena na vreme, pingvin bi iskoči iz vode na ovom mestu, na kome je Niklen ležao i strpljivo čekao. „Oni proleću ispod površine mora poput borbenih aviona u sred sukoba“, kaže on. „Zatim izleću u vazduh, prizemljuju se i odguruju se krilima, uspravljaju se i vraćaju svom uobičajenom životu spore ptice koja se gega kroz led.“

Pingvini su prilično veliki. Da li ste brinuli da bi neki mogao da vas povredi?

PN: Jednom sam dobio udarac, prilično jak, u glavu. Bio sam na bezbednom mestu – van njihove putanje – ali jedan pingvin je zalutao, naravno, proleteo je kroz vazduh i dočekao se na mene. Bezbrižno je ustao i produžio dalje. Ptica od 30 kilograma pravo u glavu prilično boli, ali sam imao sreće da nisam ozbiljno povređen. Njihova strategija je da izlete iz vode i sruče se među druge pingvine, poput lopte za kuglanje.

Koliko ste bili blizu pingvina kada ste napravili ovu fotografiju?

PN: Bio sam udaljen oko 1 metar. Foto aparat je bio u zaštitnom omotu koji se koristi za snimanje pod vodom; pingvini su toliko prskali na sve strane da je kamera mogla biti potpuno uništena. Buka i zvuk udarca prilikom sletanja na led su bili neverovatni. Imali smo sreće što je zapravo postojao samo jedan otvor koji su koristili ulazak i izlazak iz okeana.

Da li ste uživali u životu sa njima?

PN: Prve noću u kampu, pingvini su me pratili do kuće. Ostali su ispred i trubili  celu noć. Do trećeg dana, već više nisam mogao da se izborim sa manjkom sna i romantika je počela da bledi.

Reportažu o carskim pingvinima sa fotografijama Pola Niklena potražite u novembarskom broju National Geographic Srbija.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka