Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delfini mogu ostati budni i do 15 dana bez znakova umora

Kada delfin spava, samo jedna polovina njegovog mozga zapravo odmara, dok je druga i dalje u budnom stanju, otkrila je nova studija…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ova karakteristika im omogućava da budu konstantno budni možda i bez ograničenja. Brejn Brensteter iz National Marine Mammal fondacije i koledža, otkrio je da delfini mogu da koriste eholociranje sa potpunom preciznošću, bez ikakvog predaha u trajanju od 15 dana, identifikujući mete i motreći okruženje bez prekida.

Povezane vesti

Istraživači su pratili dva delfina, mužjaka i ženku, i otkrili da su oni u stanju da obavljaju svoje zadatke pet dana bez prestanka, ne pokazujući znakove umora. Ženka je čak obavljala dodatne zadatke tokom čitavih 15 dana. Koliko su još mogli da nastave na isti način, nije utvrđeno ovom studijom. Spavanje sa samo jednom polovinom mozga, ili unihemisferički san, je verovatno evolutivno prilagođavanje delfina koje im omogućava da izlaze na površinu po neophodnu dozu vazduha, čak i kad spavaju. Ova studija sugeriše da je i potreba za stalnim oprezom takođe imala ulogu u evoluciji ovakve vrste sna.

"Ove veličanstvene životinje su nepokolebljivi čuvari mora. Surovi zahtevi života u okeanu, postavljeni pred delfine kojima je potreban vazduh, doveli su do razvoja neverovatnih karakteristika. Među njima je i sposobnost da konstantno, možda i neograničeno dugo, ostaju budni i na oprezu", kaže Brensteter.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka