Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uralske sove - neobično prijateljstvo

Dugorepe sove su nemilosrdne grabljivice, sa rasponom krila od 120 cm i snažnim i oštrim kandžama. Pa ipak, jedna ženka nije imala ništa protiv da našem fotografu postane muza.

  Izvor: Snimio: Sven Začek

Dok se prikradao losu u hladnoj estonskoj šumi, jedan mladi lovac iznenada se našao na nišanu jednog drugog stvorenja – dugorepe sove. Kada je ugledao njene poput abonosa crne oči i lice srcastog oblika, uokvireno perjem, Sven Začek je bio očaran.

Ubrzo se vratio u šumu, ali ovoga puta naoružan drugačijim oružjem. Iz straha je navukao kapuljaču na glavu, jer je čuo da sove umeju da napadnu nezvanog gosta. Ali ženka na koju je naišao bila je mirna i samo se lagano povlačila unazad. Posle dva meseca nepoverenja i držanja na odstojanju najzad se odvažila i obrušila na jednu voluharicu pred samim objektivom foto-aparata.

"To je bio prelomni trenutak", kaže Začek.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Kao prava zvezda nekog TV rijaliti programa, ova sova mu je preko tri godine dozvoljavala da snima njen svakodnevni život. Snimao je kako joj se mužjak udvara, kako halapljivo guta glodare, kako se njeni ptići cvrkuću oglašavaju i klate levo-desno na drvetu i konačno, kako odrastaju. A onda je 2010. godine nestala. Začek smatra da su za to krive obližnje drvoseče jer obaraju trulo drveće koje dugorepe sove koriste za gnežđenje.

Jedinki ove vrste u Evropi ima nekoliko stotina hiljada, dok ih u severnoj Aziji ima nekoliko miliona. Začek zna da će naići na druge sove, ali kaže da nijedna neće moći da zameni njegovu nestalu gospu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka