Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gorile imaju poseban „jezik” za bebe

Baš kao i ljudi, gorile komuniciraju sa bebama drugačije nego sa odraslim jedinkama, pokazala je studija…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gorile koriste nevokalnu formu „bebećeg govora” da bi komunicirale sa svojim mladuncima, a ovo otkriće bi moglo da pruži uvid u način na koji je evoluirala ljudska komunikacija.

Dok je ispitivala način komunikacije među gorilama dok se igraju, vođa istraživanja Eva Maria Luef, primetila je da životinje starije od tri godine imaju poseban način interakcije sa mlađim gorilama. Starije gorile koristile su dodire i ponovljene gestove – poput hvatanja i glađenja vilice mladunca – mnogo češće nego kada su komunicirale sa svojim vršnjacima.

„Bili smo iznenađeni time što se gorile deci obraćaju drugačije nego odraslima”, rekla je Luef, sa Odsek za obrazovanje i psihologiju na Freie univerziteta u Berlinu.

Ovakvo ponašanje je dokaz da i gorile koriste takozvanu „majčinsku komunikaciju”, odnosno poseban način komunikacije između majke i bebe koji postoji kod ljudi, tvrdi se u ovoj studiji, objavljenoj u Žurnalu američke primatologije.

Takozvani „bebeći govor” ili „majčinski jezik” je univerzalni način konekcije između odraslih i dece. Bez obzira na to kojim jezikom govore, ljudi koriste isti način komunikacije - sa naglašenom intonacijom i ritmom, u stilu pevanja pesme - kada se obraćaju bebi.

Do sada je bilo poznato da samo makake majmuni koriste ovu vrstu vokalnog „bebećeg govora”, ali izgleda da je on, u svojoj nevokalnoj formi, prisutan i kod gorila.

Posmatranje gorila

U 2011. godini, Luef i koautorka ove studije Katja Libal, snimile su video sa gorilama iz dva zoološka vrta: Zoo Leipzig u Nemačkoj i Howletts park divljih životinja u Velikoj Britaniji. Tim je posmatrao 24 gorile, koje su podelili u četiri grupe: bebe, deca, mladi i odrasli.

Naučnici su se usredsredili na ponašanje životinja tokom igre, koje počinju i završavaju se putem nevokalne komunikacije, razmenom signala koji se šalju glavom, ekstremitetima i položajem tela. Analiziranjem ovog video snimka, primećene su razlike u signalima koji se šalju u zavisnosti od uzrasta gorile sa kojom se komunicira.

Razlog zašto gorile iz tri starije grupe često dodiruju najmlađe, može biti u tome što sami mladunci komuniciraju sa majkama putem dodira, rekla je Luef.

„Kada im se obraćaju, odrasli verovatno imaju tu činjenicu na umu, znajući da mladunci više vole taktilnu gestikulaciju”, rekla je ona.

Luef nije potpuno sigurna zašto starije gorile ponavljaju gestove, ali je moguće da znaju da će njihove poruke biti lakše razumljive mladuncima ako se ponavljaju.

Uvid u ljudsku evoluciju

Ovo istraživanje pruža zanimljive dokaze (zasnovane na posmatranju) o onome što su mnogi primatolozi verovatno već primetili i razmišlali o tome.

„Kao i kod mnogih drugih studija sa primatima, mislim  da ovde postoji potencijal za dalje korišćenje ovih informacija kako bi se formirale pretpostavke o tome kako su evoluirali ljudski bihevioralni i kognitivni procesi”, rekao je Stiv Ros, direktor E. Fisher Centra za proučavanje i očuvanje primata.

Na primer, mladunci većine primata uglavnom uče kroz pasivno posmatranje, za razliku od ljudskih beba, koje su aktivno podučavane različitom ponašanju i konceptima.

Ponavljanje pokreta i dodira kod gorila predstavlja “interesantnu sredinu između ta dva načina učenja, koja bi mogla da nam pomogne da razumemo kada su se tokom evolucije razvile aktivnije sposobnosti učenja kod naših predaka”, rekao je Ros.

Izvor:National Geographic News

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka