Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tokom perioda 'dosadne milijarde' dan na Zemlji je bio kraći - za koliko i šta je bio uzrok ovome?

Nova studija sugeriše da se Zemljino rotacija usporava za 1,35 sekundi svakih 100.000 godina.

 Mesec i Zemlja_263862509.jpg Izvor: Shutterstock

Novo istraživanje o "dosadnoj milijardi", periodu naše planete tokom kog se ništa posebno nije desilo, zaključilo je da je Zemlja tada bila u stanju stabilne i stalne rotacije i da se oko svoje ose okretala za samo 19 časova.

Stabilna rotacija značila je da se tokom tih milijardu godina dan nije produžavao, a da je to stanje bilo rezultat delikatne ravnoteže suprotstavljenih sila u dalekoj prošlosti Zemlje.

U to vreme, Mesec se nalazio mnogo bliže Zemlji, ali na konstantnoj razdaljini, ne udaljavajući se iz Zemljinog gravitacionog zagrljaja kao danas.

"Tokom vremena, Mesec je 'ukrao' Zemljinu rotacionu energiju i odaljio se od Zemlje", pišu Ros Mičel iz Kineske akademije nauka i Uve Kiršer sa australijskog Univerziteta Kartin.

Kao rezultat Mesečevog "bežanja", Zemljina rotacija se usporava i naši dani se produžavaju, iako ljudi ne mogu da primete te sitne promene po pitanju rotacije.

Više ranijih istraživanja se bavilo time kako se dani postepeno produžavaju - svake godine 0,000015 sekundi.

Većina sprovedenih modela Zemljine rotacije procenjuje da se dužina dana postepeno povećavala tokom prethodnih tri do četiri milijarde godina.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nature Geoscience.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

Novo istraživanje o „dosadnoj milijardi“, periodu naše planete tokom kog se ništa posebno nije desilo, zaključilo je da je Zemlja tada bila u stanju stabilne i stalne rotacije i da se oko svoje ose okretala za samo 19 časova.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka