Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njihovo poreklo se krije mnogo dublje u unutrašnjosti Zemlje - nego što je to bilo ko očekivao: Kako nastaju planine?

Naučnici su sada otkrili jednu zanimljivu činjenicu o procesu koji dovodi do nasranka planina tokom pomeranja tektonskih ploča.

 Planine u Kalabriji_2207632833.jpg Izvor: Shutterstock

Mnogi planinski venci nastali su sudarima Zemljinih tektonskih ploča. Zbog ogromne energije koja je uključena u ove procese, ivice ploča se sabijaju poput automobila u čeonom sudaru. Na primer, indijski potkontinent "sudario" se s azijskim pre oko 25 miliona godina, usled čega su nastali Himalaji.

Ali izgleda da ovo nije baš cela priča. 

Istraživanja planina Kalaberije

Najnovija geološka istraživanja u planinskom regionu Kalaberije sugerišu da su još neke sile u Zemljinom omotaču - pored aktivnosti tektonskih ploča - zaslužne za "izdizanje" planina i njihovo pojavljivanje na površini. Naime, analizama starosti i hemijskog sastava slojeva stena koje su formirale pomenute planine u Italiji, otkriveno je da su se one kretale ka vrhu preko 30 miliona godina. 

Ponekad je taj proces išao izuzetno sporo, a nekada dosta brže. Ali ono što je bilo bitno istraživačima koji su radili na ovoj studiji jeste činjenica da se tragovi ovih promena nisu uklapali u tragove koje su za sobom ostavile tektonske ploče u zoni subdukcije ispod planina. 

"Izgradnja planina je fundamentalni proces ponašanja Zemlje, a ova studija sugeriše da taj proces možda ne razumemo tako dobro kao što smo mislili", otkriva geolog Šon Galen sa Državnog univerziteta Kolorado.

Stoga su uz modeliranje Zemljine kore i simulacije konvekcijskih stuja u unutrašnjosti uspeli da otkriju ko bi mogao da bude potencijalni krivac - i zaključak je da su to tzv. ćelijske konvekcije. Do kojih dolazi kada toplota iz jezgra podstiče tečnu magmu u omotaču da se kreće kružno, te na taj način deluje na tekstonsku aktivnost iznad. 

Naučnici napominju da ovo svakako nije jedini faktor i da je u procesu "rađanja" planina uključen veliki širok spektar istih, što je dokazano i u ranijim studijama. Poput minijaturnih mikroorganizama, različitih vremenskih prilika ili erozija. Ali, sa ovom studijom po prvi put je pažnja skrenuta na sile ispod površine, zbog čega se naučnici nadaju da će u budućnosti doći do novih otkrića. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Geoscience.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka