Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za muslimane je Admov, a za hinduse je Ramin: Prirodni most koja 'spaja' Indiju i Šri Lanku

Neke prirodne tvorevine su toliko neverovatne i specifične da izazivaju sumnje i pokreću debate o poreklu.

 Ramin most-0557223944.jpg Izvor: Profimedia

Iako svi znamo da je Šri Lanka ostrvska država, ukoliko pogledamo u malo detaljniju mapu - između nje i Indije je uočljiva isprekidana linija. Ona u stvari predstavlja lanac koralnih ostrva i peščanih plićaka po imenu Adamov most. Međutim, ova jedinstvena formacija već decenijama unazad izaziva brojne rasprave.

Za lokalno stanovništvo formacija je mnogo više od prirodne tvrorevine, jer je prema islamskoj tradiciji Šri Lanka navodno mesto na kom je prvi čovek pao na Zemlju nakon proterivanja iz raja, dok je Adamov most put kojim je stigao u kontinentalnu Aziju.
Dok hindu vernici veruju da je on u stvari "plutujući" most koji se spominje u stihovima Ramajane. Naime, na svom putu do kraljevstva Lanke, bog Rama je zajedno sa svojim pratiocima - majmunima, izgradio prelaz da spasi svoju voljenu Situ od kralja demona. Otud još i naziv Ramin most.

O čemu se ovde zapravo radi? 

Ova 48 km dugačka formacija deli okean na dva potpuno različita dela. Naime, na njegovom severoistoku se nalazi Palkov moreuz sa prljavo-sivom vodom u kom vladaju oluje i cikloni, dok se na jugozapadu nalazi miran Manara zaliv sa smaragdnom vodom i belim peščanim plažama.

Zanimljivo je da se na njegovoj sredini nalazi državna granica između Indije i Šri Lanke. Što znači da na Adamovom mostu nema slobodnog kretanja, a čak i da postoji ono bi bilo izuzetno teško jer kroz tesnace duboke ne više od jednog metra, vladaju veoma jake struje. 

Međutim, zbog svoje specifičnosti i jedinstvenih karakteristika u jednom trenutku njegovo stvarno poreklo je dovedeno u pitanje, tokom 2008. godine je poveden i sudski spor od strane bivšeg direktora Geološkog zavoda Indije, S. Badrianiarianiana - koji je tvrdio da je napravljen od strane čoveka. Deo javnosti predvođen naučnikom C. Rajendranom je ustao protiv njegovih tvrdnji, a u raspravu se čak uključila i Nasa koja je tvrdila da je njena fotografija Adamovog mosta iz svemira zloupotrebljena i iskorišćena za širenje neutemeljenih činjenica.

Naknadna istraživanja koje je sprovela grupa za morske i vodene resurse Indije navodi da se on sastoji od 103 manja grebena, ali i da nema ni jednog dokaza kako je u pitanju veštačka tvorevina, već da je Adamov most rezultat izdizanja tla. Dok su arheološka istraživanja u njegovoj blizini takođe isključila bilo kakvu mogućnost da je u njegovom stvaranju na bilo koji način učestvovala ljudska ruka. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka