Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetlost u nju prodire kroz 'Božije oči' : Najduži pećinski prolaz u našem komšiluku predstavlja prirodnu atrakciju

Prohodna pećina, poznata i kao "Božije oči" se smatra jednom od najvećih prirodnih atrakcija u Bugarskoj. Evo i zašto.

 Božije oči_1570370272.jpg Izvor: Shutterstock

Kraška pećina se nalazi u Iskarskoj klisuri u Bugarskoj i smatra se jednom od najvećih prirodnih atrakcija spomenute zemlje. Razlog za ovo pre svega leži u činjenici da se u srednjoj komori pećine nalaze dve simetrične rupe, koje asociraju na oči. Stoga ne čudi da je pored imena Prohodna dobila i nadimak "Božije oči". 

Кako su nastale oči?

Prohodna je duga 262 m, zbog čega je ponela titulu najdužeg pećinskog prolaza u Bugarskoj. Ipak, kao što je već rečeno ona je najpoznatija po svojim otvorima koji asociraju na oči i predstavljaju rezultat prirodnih erozivnih sila. Ali nije isključena ni teorija da su ljudi modifikovali otvore, a priroda pripomogla. Posebno ako se uzme u obzir da je ovo mesto bilo naseljeno još tokom neolita prema arheološkim istraživanjima. 

Sama pećina ima dva ulaza koja se nalaze jedan naspram drugog: "Mali ulaz" visok 35 metara i "Veliki ulaz" visok 45 metara. Oni čine pećinu prohodnom i otuda naziv - Prohodna. 

Rupe u plafonu su vidljive iz skoro svakog dela u pećini. Svetlost koja kroz njih prodire unutra, stvara efekat užarenih tačaka koje posmatraju sa visine i osvetljavaju mračne dubine. Ipak, ukoliko napolju pada kiša, one će delovati kao da plaču, dok natapaju okolne zidove. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka