Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duboka je 274 metara i sumnja se da u njoj žive nepoznati organizmi: Otkrivena druga najdublja plava rupa na svetu

Istražujući tajne plave rupe u blizini poluostrva Jukatan, naučnici su otkrili da je ona druga najdublja na svetu.

 Plava rupa_445507189.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

Podvodne plave rupe su u stvari velike vertikalne pećine ili vrtače koje se mogu naći u priobalnim regionima. Nastaju kada morska voda prodre kroz veoma porozne krečnjačke stene i počne da ih nagriza. Veruje se da je većina nastala tokom poslednjeg ledenog doba, kada se podigao nivo mora i napunio pećine na obali vodom.  

U njima nema puno kiseonika i sunčeva svetlost ne dopire u njihove dublje delove, ipak, one i pored ovoga vrve od života. Baš takva je i plava rupa otkrivena u blizini poluostrva Jukatan po imenu Taam Ja’ - na majanskom "duboka voda" - čije strme stene imaju nagib od skoro 80 stepeni.  

Detaljnim merenjima otkriveno je da je ova ogromna rupa duboka oko 274 metara i da se prostire na površini od 13.660 kvadratnih metara. Što je svrstava na listu najdubljih u svetu, odmah iza Zmajeve rupe u Južnom kineskom moru, čija dubina iznosi 300 metara. 

Naučnici ističu da se o njima jako malo zna i da su zbog teške pristupačnosti slabo proučavane, iako neke prethodne studije sugerišu da jedinstven sastav vode koja se nalazi u plavim rupama najverovatnije potiče od interakcije sa podzemnim vodama. Ali ističu da usled malo kiseonika i svetlost, postoji mogućnost da u njima postoje savršeno očuvani fosili koji mogu pružiti dragocene informacije kada je proučavanje živog sveta od pre nekoliko desetina hiljada godina u pitanju, ali i nepoznate forme života. 

Taam Ja’ je otkrivena 2021. godine, a naučnci iz javnog istraživačkog centra kojim koordinira meksički Nacionalni savet za nauku i tehnologiju su sada objavili detalje studije u časopisu Frontiers in Marine Science

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka