Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas je Dan planete Zemlje: Pogledajte kako naš dom izgleda sa Međunarodne svemirske stanice

22. april je dan kada se priča o problemima prenaseljenosti, zagađenja i važnosti očuvanja biodiverziteta.

 Dan planete Zemlje_123834346.jpg Izvor: Shutterstock

Ove subote, kao i svakog 22. aprila, obeležava se Svetski dan Zemlje. To je datum koji su zvaničnici Ujedinjenih nacija zaokružili na svom kalendaru i na taj način odlučili da makar jednom godišnje spovedu niz akcija i podignu svest o problemima prenaseljenosti, zagađenja i važnosti očuvanja biodiverziteta. 

Nešto više o poreklu 

Istorijat vezan za obeležavanje 22. aprila kao dana planete Zemlje, datira iz 1968. godine, kada je Služba za javno zdravlje Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa profesorom Mortonom Hilbertom, organizovala Simpozijum o ekologiji, namenjen studentima. Uspeh je bio toliki da su Hilbert i određene studentske zajednice posvetile naredne dve godine tome da se obeleži prvi Dan planete Zemlje. 

U isto vreme, između 1968. i 1970. godine su se pojavile i druge inicijative sa istim ciljem. Sve ovo je dovelo do toga da se 22. aprila 1970. godine održi prva od mnogih demonstracija. U ovom slučaju, predvodnik je bio američki senator i aktivista Gajlord Nelson sa predlogom za stvaranje agencije koja bi se bavila pitanjima životne sredine i isključivo problemom održivosti i prirode. 

Veliki pritisak društva dao je željene rezultate i te iste godine Vlada Sjedinjenih Država je stvorila Agenciju za zaštitu životne sredine (EPA) zajedno sa brojnim zakonima. Takođe, 1972. godine u Stokholmu je održana prva međunarodna konferencija o životnoj sredini, koja je dobila ime "Stokholmski samit o Zemlji".

Međutim, tek 2009. godine su Ujedinjene nacije taj datum proglasile za zvaničnu godišnjicu, uprkos tome što se datum obeležavao godinama. U želji da doprinesemo svesti o važnosti očuvanja naše planete, a samim tim i živog sveta na njoj, delimo sa vama video snimljen sa Međunarodne svemirske stanice, tokom Ekspedicije 65. Na njemu je vidljiva Zemlja iz svemira u svoj svojoj lepoti: 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Лаки

Ми смо прво својим понашањем уништили све што год смо до сада могли, сад нам остаје само да одржимо парастос, а не да обележавамо дан планете.

Najnovije

Priroda

Nauka