Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brojne legende objašnjavaju kako je nastala Đavolja kula - a šta je u stvari istina?

Jedna legenda kaže da na njenom vrhu živi divlje božanstvo, dok druga da je za sve kriv jedan medved.

 Đavolja kula_1606667965.jpg Izvor: Shutterstock

Stena visoka 398 metara pod nazivom Đavolja kula nalazi se u državi Vajoming. Starosedeoci koji su živeli pored nje smatrali su je tvorevinom natprirodnih sila. Iako se toranj pojavio kao rezultat prirodnih procesa.

Stena je prvobitno nosila ime Medvedova jazbina. Ali nakon što je prilikom jedne ekspedicije iz 1875. godine, prevodilac na pogrešan način preveo reči indijanskog starešine plemena Lakota - atrakcija je nazvana Кuća lošeg Boga, a zatim i Đavolja kula.

Indijanci su verovali da na vrhu džinovske litice živi divlje božanstvo, koje se s vremena na vreme naljuti na ljude i uz igru i udarce u bubanj, izaziva grmljavinu i najavljuje da kreće u osvetu. Iako ovo nije jedina legenda koja se vezuje za ovo mesto, svakako je najpopularnija.

Zajedno sa onom koja objašnjava ime Medvedova jazbina, a ima veze sa sedam sestara koje je napao medved dok su šetale šumom. Devojke su sekad su videle medveda popele na mali kamen i počele da se mole Bogu da ih spase. Bog je čuo molitve, kamen je počeo brzo da raste i narastao je do ogromne veličine. Medved nije mogao da dođe do sestara, a na obroncima planine ostali su samo tragovi njegovih kandži. Vremenom su se sestre pretvorile u zvezde.

Đavolja kula je nastala delovanjem prirodnih procesa

Za geologe nije misterija kako je nastala Đavolja kula. Pre nekoliko desetina miliona godina, more je pokrivalo većinu teritorije na kojoj se nalazi. Na njegovom dnu skupljao su debeli sediment, a kroz mesto na kom se danas nalazi kula kretala se magma. Кrečnjak, škriljci i peščari su se širili, a magma bi se pre nego što stigne na površinu, smrzla, formirajući u visinu bazaltno telo slično stubu. Nekoliko miliona godina posle, more se povuklo i započet je proces erozije koji i danas traje. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka