Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Viseće jezero Sorvagsvatn: Smešteno u depresiji na litici okeana - optička varka od koje zastaje dah

Smešteno na Farskim ostrvima, Sorvagsvatn se nalazi na kamenoj platformi, koja visi tačno iznad okeana. Upravo zbog ovakve lokacije predstavlja jednu od svetskih turističkih atrakcija.

 Sørvágsvatn_1880204863.jpg Izvor: Shutterstock

KADA razmišljamo o jezeru, često zamišljamo malu vodenu površinu u ravni sa okolnim područjem, okruženu drvećem i visokim planinama. Jezero Sorvagsvatn, međutim, nije jedno od tih.

Iako visina litice na kojoj se jezero nalazi iznosi oko 30 metara, zbog optičke varke izgleda kao da je visina mnogo veća. S druge strane, nalazi se u depresiji, koja se ne vidi izdaleka, ali doprinosi utisku da jezero visi nad okeanom.

Površina jezera iznosi 3,5 kvadratnih kilometara, dok je njegova širina oko šest kilometara. Ovo je najveće jezero na Farskim ostrvima, zbog čega ga meštani u svakodnevnom govoru jednostavno zovu "jezero".

Vode jezera i okeane povezuje vodopad Bosdalsfosura, koji počinje svoj put od potoka koji teče iz južnog dela jezera. Teško ga je videti jer je sakriven u pukotinama strmih litica. Sve ovo izgleda kao da jezero seže do okeana i da će se preliti u njega preko ivice.

Pored živopisnog izgleda, ova prirodna lepota je bila i veom korisna britanskim vojnicima tokom Drugog svetskog rata kada je na njemu bio smešten vojni kamp, opremljen aerodromom za hidroavione.

Zahvaljujući poziciji, Saveznici su imali značajnu prednost nad svojim protivnicima - snagama nacističke Nemačke. Dok ga danas rado posećuju turisti iz svih delova sveta, zajedno sa lokalnim stanovništvom koje se ovde opušta i zabavlja.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka